15/11/2017 - Winkel voor één dag

De voorbereidingen voor het starten van onze eigen onderneming zijn in volle gang. Het ondernemen valt niet mee. Dat is zelfs heel erg lastig. En dan hebben we ook geen winkelruimte meer, dus dat maakt het extra moeilijk. De ruilactie is heel erg geslaagd. De kinderen hebben laten zien dat ze echt ondernemersbloed in zich hebben. Er is fanatiek geruild, met als resultaat een aantal kratten vol met mooie spullen. De kinderen kunnen niet wachten tot ze die kunnen gaan verkopen. We hebben daarom besloten om op 13 december de klas voor één dag om te toveren tot winkel en de spullen die we verzameld hebben samen met de spullen die we nog over hebben van vorig jaar, te gaan verkopen. De kinderen hebben bedacht dat het dan wel handig is om de taken goed te verdelen. Er zijn dus inmiddels functiegroepen gemaakt. Er is goed gekeken naar welke kwaliteiten je nodig hebt voor welke functie en wat je allemaal moet doen in die functiegroep. Ik kan alvast verklappen dat we in ieder geval een prachtige etalage gaan krijgen, want we hebben een etalagegroep die al druk aan het tekenen is hoe de etalage eruit komt te zien. We gaan niet zomaar spullen verkopen in de klas. Het moet er als een echte winkel uit komen te zien vinden de kinderen. Heel serieus wordt er nagedacht over wat er moet gebeuren en wat er nog onderzocht moet worden. Wat is er eigenlijk belangrijk bij het inrichten van een etalage? Hoe wordt een winkel ingericht? Waar moet de kassa? Hoe houd je als directie alles goed in de gaten en onder controle?
De kinderen van de in- en verkoop zijn nog wel op zoek naar spullen om te verkopen. Ter aanvulling op wat we al hebben. Dus als u nog spullen in huis heeft die u niet meer nodig heeft, maar nog wel goed verkoopbaar zijn, kunt u ze bij ons in de klas brengen.

15/11/2017 - Adviesgesprekken groep 8

In de komende weken vinden de voorlopig adviesgesprekken voor het voortgezet onderwijs plaats met de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 8. Het gaat om een voorlopig advies. Met alle gegevens die we nu hebben gaan we samen met ouders in overleg over wat volgend jaar de beste plek is voor hun kind. Altijd een beetje spannend voor de kinderen. Ik bespreek de adviezen met de ouders, maar in de klas ook met de kinderen. Eerst individueel en als iedereen het voorlopige advies heeft gekregen gaan we er ook samen over in gesprek. We praten niet over een hoger of een lager niveau. Het gaat er vooral om dat we voor ieder kind een plek vinden waar het kind zich prettig voelt en zich goed kan ontwikkelen. Elke school, elk niveau is anders en dat is goed, want ook ieder kind is anders en heeft iets anders nodig. 

13/11/2017 - Verlichte winkelstraat

Dat was een zeer geslaagde lampionnenavond afgelopen donderdag! De kinderen hadden heel erg hun best gedaan om een prachtige, verlichte etalage te maken in een schoenendoos. En het resultaat mocht er wezen! Ze zijn allemaal prachtig geworden. Wat een complimenten kregen we! Ook de opstelling was bijzonder. We hadden een echte winkelstraat gemaakt met prachtige verlichting boven de straat. 
De lampions pasten natuurlijk heel mooi bij ons thema, want als je een winkel gaat beginnen, heb je natuurlijk ook etalages nodig. Omdat we zo actief met etalages bezig zijn geweest, zijn er allerlei ideeën voor een mooie etalage in onze nieuw te starten winkel. Leuk hoor!
Als u hier klikt, kunt u de foto's van alle etalages nog eens goed bekijken.

01/11/2017 - Stageplekken gezocht!

Stageplekken gezocht!
We zijn goed van start gegaan met het thema. We zijn druk bezig met het starten van een eigen winkel, een eigen bedrijf. Twintig startende ondernemers onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen onderneming. Dat is dit jaar extra lastig omdat onze winkellocatie in onze school aan de Iepenlaan er niet meer is. Dat biedt ook kansen, want nu kunnen we goed nadenken over hoe we de nieuwe winkel willen gaan starten en waar. Om de praktijk van het ondernemer zijn beter te leren kennen, wil ik graag dat ieder kind een dagje gaat stage lopen in een winkel of een ander bedrijf. Dat betekent dat ik twintig stageplekken nodig heb. Werkt u in een winkel, heeft u een eigen bedrijf en wilt u ons helpen? Dan hoor ik dat graag. Als u ons een plek te bieden heeft, als u een vraag heeft of meer informatie wil, kunt u mij bereiken van maandag tot en met donderdag op locatie Groeneweg, telefoonnummer 0224213286.

 

01/11/2017 - Startende ondernemers!

We zijn goed van start gegaan met ons winkelthema. Op maandag hebben we gepraat over welke kwaliteiten en welke vaardigheden belangrijk zijn voor een ondernemer. Om te onderzoeken hoe het zit met je eigen kwaliteiten, hebben de kinderen een opdracht gekregen. Alle kinderen hebben een paperclip gekregen met de opdracht om deze te ruilen voor iets dat waardevoller is. Ze hebben een week de tijd gekregen en mogen zo vaak ruilen als ze willen. Wel moeten ze alles bijhouden. Komende maandag gaan we een gesprek voeren over wat iedereen ervaren heeft tijdens het ruilen en of we nu kunnen zien welke ondernemersvaardigheden we tegenkomen. Wat was er lastig? Wat zou je wel willen leren? Welke vragen komen er bij ons boven? 
Verder hebben we afgelopen maandag gekeken naar etalages van winkels. Waarom is er eigenlijk een etalage? Wat kun je ermee? Hoe belangrijk is het? Vervolgens hebben de kinderen nagedacht over wat voor winkel ze zouden willen hebben en hoe ze dan hun etalage in zouden richten. En nu zijn ze die etalages aan het maken. Dat worden de lampionnen voor 11 november.
We willen heel graag de praktijk van winkels gaan onderzoeken. Onder andere door stage te gaan lopen. Ook gaan we zoeken naar de geschiedenis van winkels en hoe het nu is met winkels. Dat moet wel, want we hebben geen winkelruimte meer. We moeten dus echt gaan nadenken over wat voor winkel wij willen zijn en hoe. Ook allerlei leegstaande winkelpanden zorgen ervoor dat wij goed moeten nadenken over het starten van onze eigen winkel.
We maken graag gebruik van expertise van ouders! Neem contact met ons op als je iets kunt betekenen voor ons!

19/10/2017 - Thema ondernemen

Na de herfstvakantie starten we met een nieuw thema. Het is de bedoeling dat de kinderen aan het eind van het volgende thema startende ondernemers worden. We gaan dus werken aan het starten van een eigen zaak. Vorig jaar hadden we al een winkel in de klas, recycleshop De Tweede Hand. Door de verhuizing zijn we onze winkellocatie kwijtgeraakt. We willen heel erg graag weer starten met een eigen winkel, maar hebben nog geen idee waar deze winkel moet komen en in welke vorm. Dat is lastig, maar biedt natuurlijk ook kansen. We kunnen nu goed gaan kijken wat we willen, hoe we het willen en waar. We gaan dus werken aan het schrijven van een goed ondernemeningsplan. Om dit goed te kunnen doen lijkt het mij leuk en goed dat alle kinderen een dag gaan stagelopen in een winkel of bedrijf. We moeten ons daar natuurlijk goed op voorbereiden, want je gaat niet zomaar stagelopen. Welke vragen heb je, wat wil je er leren, waar wil je naar kijken.
Oproep!! Zijn er ouders met een eigen bedrijf of ouders die werken in een winkel en die ons kunnen helpen met het vinden van genoeg stageplekken. We hebben jullie hulp nodig hierbij. Als je ons kunt helpen met een stageplek of met andere zaken die met dit thema te maken hebben, dan horen we het graag.

19/10/2017 - Thema afsluiting (Over)leven op Texel

Wat een fantastische thema afsluiting hadden we! Een heerlijk thema hebben we gehad. Mooie onderzoeken gedaan, een fantastische week op Texel gehad en dat alles hebben we vandaag afgesloten met een prachtig ingericht natuurmuseum. De kinderen hebben echt hun best gedaan om alles mooi in te richten. Echte natuurexperts met een schitterend museum.
Als u hier klikt, kunt u de foto's van de thema afsluiting bekijken.

18/10/2017 - Veiling tijdens lampionnenavond

Op donderdag 9 november houden we tijdens de lampionnenavond een veiling. De opbrengst van de veiling gaat naar William Sintanie. William heeft zijn vier kinderen bij ons op school gehad. Vorig jaar heeft hij een ernstig fietsongeluk gehad waardoor hij verlamd is geraakt en de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Hij is leraar op het Regius college. Wij willen eraan bijdragen dat William met de benodigde hulpmiddelen weer kan gaan lesgeven. 
Alle juffen en meesters gaan een dienst veilen. Zo kunnen maximaal vier kinderen bij mij thuis een echte steenovenpizza komen bakken. Ik heb een grote oven van 90 bij 60 cm en ook zo'n grote pizza steen. De kinderen kunnen dan zelf kiezen wat voor pizza ze graag willen. We maken samen het pizzadeeg en beleggen de pizza. En als hij gebakken is gaan we hem natuurlijk samen opeten! Als we moeten wachten op het deeg of tijdens het bakken, kunnen de kinderen onze hondjes uitlaten. 
Dan is er bij mij thuis nog iets te doen. Mijn man Peter heeft aangeboden dat iemand een rondje achter op de motor mag maken bij hem. Een helm en een motorpak is aanwezig. Ook leuk voor volwassenen!
Tijdens de thema afsluiting kunt u de te veilen kavels allemaal bekijken. Er ligt of hangt een lijst in de school met alle kavels waar u op kunt bieden.

12/10/2017 - Kinderboekenweek!

In het kader van de kinderboekenweek hebben we nieuwe boeken gekocht voor onze klas. In groepjes hebben de kinderen een leuk boek uitgezocht bij boekhandel Plukker. We hebben dus nu zomaar weer zes leuke nieuwe boeken voor onze klas. Op de foto kunt u zien welke het zijn. Een gamers boek, het leven van een loser, waanzinnige boomhut, dagboek van een vlogger, Lotte wirwar en minecraft. Leuke, eigentijdse boeken. De motivatie om te gaan lezen is nu zeker aanwezig! En we hebben ook nog eens 5 boekenweekgeschenken in de klas. Lekker lezen!

11/10/2017 - Stagiair in de klas

Sinds 2 weken hebben wij een stagiair in de klas. Hij zal zich hieronder even voorstellen;

Hoi,
mijn naam is Peter, ik ben 18 jaar oud. Dit jaar heb ik mijn HAVO-diploma behaald en nu ben ik begonnen aan de iPabo, de opleiding om meester te worden op de basisschool. Ik volg deze opleiding in Alkmaar en zit nu in mijn eerste schooljaar. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik het leuk vind om kinderen te helpen en hun ook iets aan te leren. Als hobby's heb ik voetballen en het bezoeken van concerten en festivals. Elke maandag kom ik stage lopen in deze leuke klas en ik kom een aantal lessen verzorgen voor de verschillende vakken hier op school. Deze week loop ik de hele week stage in deze groep.
Groetjes!
 

11/10/2017 - Lekker lezen met groep 1/2/3!

Elke vrijdag gaan er een aantal kinderen van onze klas met de kinderen van groep 1/2/3 tutorlezen. De kinderen van groep 1/2/3 kijken hier heel erg naar uit! Er worden prentenboeken voorgelezen, maar sommige kinderen uit groep 3 oefenen ook al met Start boekjes. Die gaan al echt lezen. Wat een boekenpret! Als u hier klikt vindt u een paar leuke foto's die op vrijdag 6 oktober gemaakt zijn.
 

27/09/2017 - Intelligentieonderzoek

Op donderdag 28 september krijgen de kinderen van groep 8 het NIO onderzoek. Dat onderzoek wordt afgenomen door een onderzoeksbureau, School en Onderwijsservice. Het is een onderzoek naar intelligentie. Het is geen onderzoek waar je voor kunt oefenen. We krijgen door dit onderzoek een idee van de mogelijkheden van een kind, niet van wat een kind heeft geleerd de afgelopen tijd. De kinderen maken tijdens het onderzoek opgaven op het gebied van taal en rekenen. 
Eind november zijn de ondezoeksresultaten binnen en hebben we er goed naar kunnen kijken. Dan krijgen alle ouders een uitnodiging voor een voorlopig adviesgesprek.
De kinderen van groep 7 zijn deze ochtend met juf Marjolein in een andere ruimte in de school aan het werk. Meestal is het onderzoek rond 10.30/11.00 uur afgelopen. 

De kinderen hebben inmiddels de test achter de rug. Er was een lieve juf die de kinderen gerust gesteld heeft en alles goed heeft uitgelegd. Sommigen vonden het meevallen, voor anderen was de toets heel erg lastig. Allemaal hebben ze super goed hun best gedaan! 
 

21/09/2017 - Texel donderdag

Wat een heerlijke dag hebben we weer gehad vandaag! We kregen een heerlijk ontbijt met wentelteefjes. Aan het eind van de ochtend stapten we op de fiets naar Oude Schild. Daar hebben we een bezoek gebracht aan het museum Kaap Skil. Een echte jutter vertelde ons mooie juttersverhalen en liet ons van alles zien wat hij uit de zee gevist had. Na de juttersverhalen hebben we nog een touw geslagen. Nu hebben we een mooi lang springtouw voor op school. Het was een mooi museum, waar we nog een tijdje rondgekeken hebben. Daarna zijn we weer op de fiets gestapt naar Princenhage. Heerlijk gegeten! Wraps!
En na het eten was het eindelijk zover. De bonte avond begon. Er waren meerdere acts. Een leuk toneelstukje, een paar dansjes en een mooi lied van de juffen en de meester. 
We hebben een gezellige laatste avond gehad met elkaar en moe, maar voldaan gingen alle kinderen slapen. Morgen nog een drukke dag. Het huis opruimen, tassen inpakken en een flinke fietstocht. We nemen waarschijnlijk de boot van 12.30 uur, zodat we rond 15 uur weer op school gaan.

20/09/2017 - Texel woensdag - onderzoeksdag!

Vandaag was het onderzoeksdag. Iedereen had een beetje uit kunnen slapen en meester Roel had juf Rianne van de boot gehaald. Zij is vanaf vandaag tot en met vrijdag bij ons. Juf Muriëlle moest helaas vanmiddag weer naar huis. 
Na het ontbijt ging elke onderzoeksgroep aan de gang met het voorbereiden van deze dag. We moesten goed nadenken over wat we gingen doen. Iedereen wilde van alles verzamelen uit de natuur, iets goed observeren of iets uitproberen en natuurlijk mooie foto's maken. 
Nadat alle groepjes hun spullen hadden verzameld die ze nodig hadden, kon iedereen op pad. Er ging een groep naar de zee, een groep naar het bos, een groep naar het wad, een groep naar het duin en een groep naar de Slufter. In de media, in de map met foto's van Texel, hebben we weer wat foto's van deze leuke dag gezet. 
Alle kinderen konden vanavond na het eten aan elkaar vertellen hoeveel ze ontdekt hebben op deze onderzoeksdag. 
Het eten was vanavond weer super lekker! Meester Roel had heerlijke nasi gemaakt. En dat kon alleen omdat er veel kinderen hadden geholpen met groente snijden. Ook Abdullah had net als gisteren, weer heel goed geholpen met koken.
Op onze facebookpagina kunt u ook allerlei foto's bekijken en een filmpje van onze koks.
Vanavond gaan we ons nog goed voorbereiden op de bonte avond van morgen en misschien houden we nog wel een pyjamadisco. 
Het weer zit de hele week al mee. We hebben nu al zin in morgen!

19/09/2017 - Texel dinsdag

Vandaag gingen we naar Ecomare nadat we heerlijk geslapen hadden. We hadden, net als gisteren weer prachtig weer. Bij Ecomare zijn we veel te weten gekomen over zeehonden, vissen, het wad en eb en vloed. We hebben de middag doorgebracht op het strand. Lekker mooie stenen en schelpen zoeken, spelen in de zee of een beetje luieren.
Meester Roel had vanavond samen met Abdullah heerlijk gekookt. Andijviestamppot! 
Vanavond lekker gedanst met z'n allen op allerlei leuke muziekjes. En nu gaan we nog even verstoppertje spelen in het donker! Huuh, griezelig! 
We plaatsen elke dag weer nieuwe foto's in de map Texel in de media. 

18/09/2017 - Texel maandag

Na een fantastisch mooie fietstocht met supermooi weer, zijn we aangekomen op Texel, in ons geweldige verblijf Princenhage. Vanochtend rekenden we op regen, dus alle regenpakken gingen aan. Gelukkig konden de pakken al snel weer uit. 
Iedereen heeft genoten van het fietsen en de boottocht. Vanavond hebben we de Slufter verkend en zijn we helemaal naar de zee gelopen. 
Daarna douchen en lekker slapen!!!!

13/09/2017 - Yes! We gaan naar Texel!!!

Wat zijn we heerlijk gestart na de vakantie! Ons thema is (Over)leven op Texel. We gaan het leven van planten, dieren en mensen op Texel onderzoeken. De kinderen kunnen bijna niet wachten tot maandag. Dan vertrekken we voor een week naar Texel. We moesten hard werken om in korte tijd onze onderzoeken voor te bereiden. We hebben inmiddels vijf onderzoeksgroepen die de verschillende biotopen op Texel gaan onderzoeken. Er zijn mooie onderzoeksvragen geformuleerd waarmee de kinderen aan de gang gaan. Waarom is de Waddenzee Werelderfgoed? Hoe (over)leven dieren in de Noordzee? Hoe kan het dat de duinen niet zomaar in elkaar zakken? Hoe kunnen dieren en mensen overleven in een bos? Wat is de invloed van zout water op planten en dieren in de Slufter?
Mooie vragen waar veel aan te onderzoeken valt. 
Op Texel kunnen we van alles in de praktijk bekijken en onderzoeken. Ook kunnen we daar veel verzamelen. We zijn ook van plan om eetbare dingen uit de natuur te verzamelen om daar een (deel van een) maaltijd mee te maken. 
Nou ja, we gaan niet alles verklappen wat we gaan doen op Texel. We hebben er allemaal ontzettend veel zin in en gaan er een supertoffe werkweek van maken!
Hou deze blog in de gaten. We gaan proberen elke dag een blog op de site te zetten en ook wat foto's.