17/11/2017 - Plannen maken voor 5 december

Morgen komt Sinterklaas weer in het land! Dat betekent dat deze gezellige, en voor sommige kinderen ook spannende, tijd weer gaat beginnen. In de klas hebben we het gehad over de invulling van 5 december dit jaar. Ik heb uitgelegd dat de kinderen vanaf groep 6 Sinterklaas altijd helpen, door lootjes te trekken en zelf een cadeau voor iemand te kopen en een gedicht en surprise te maken. Annika en ik hebben er goed over nagedacht. Een spannende dag waarop er op een gezellige manier 30 surprises met aandacht moeten worden uitgepakt, is denken wij nog niet helemaal haalbaar. We hebben dan ook bedacht om de luxe die we hebben, met 2 beschikbare juffen, te benutten. We zullen de klas tijdens het uitpakken van de cadeau's even splitsen. Nu we deze mogelijkheid hebben, hebben we ook bedacht dat groep 6 wel voor het eerst lootjes gaan trekken, maar dat we met groep 5 nog lekker een jaartje cadeautjes gaan uitpakken die Sinterklaas zelf heeft geregeld (dus op dezelfde manier als vorig jaar..) Vandaag worden de lootjes getrokken en de kinderen krijgen een envelopje mee met daarin 6 EURO. Op het lootje van degene die de kinderen hebben getrokken staat meteen ook een verlanglijstje en een lijstje met hobby's of andere dingen waar diegene van houdt. Dat kan worden gebruikt bij het idee voor een surprise en gedicht. We hebben afgesproken dat we ons best gaan doen op de surprise en het gedicht én we gaan niet aan elkaar verklappen wie we hebben, zodat we op 5 december nog kunnen raden van wie welke surprise komt. Groep 5 krijgt vandaag een lijstje mee, waarop zij mogen schrijven wat zij graag zouden willen hebben, voor een bedrag van 6 EURO. 

13/11/2017 - Lampionnenavond

Afgelopen donderdag was onze jaarlijkse lampionnenavond. Altijd één van mijn favoriete avonden van het schooljaar, want wat hangt er dan een fijne en gezellige, bijna magische sfeer in de school. De lampionnen van alle groepen waren prachtig, maar wat er in de gymzaal gebeurde was ook prachtig! Tijdens de veiling zijn de verschillende items van de meesters en juffen voor prachtige bedragen geveild. Levi van der Hulst heeft mijn item 'gewonnen'! Gezellig, Levi! In het voorjaar mag je lekker bij ons komen om tulpen te plukken, taart te eten en limonade te drinken... Ook Malia en Raniya hebben één van de items weten te bemachtigen. Super! In totaal is er op de avond ruim 1600 euro opgehaald voor William's Day. William heeft ons na afloop van de veiling ontzettend bedankt, hij was er stil van!

13/11/2017 - Nationaal Schoolontbijt

Afgelopen dinsdag hebben we meegedaan aan het Nationale Schoolontbijt. Wat hebben we lekker gesmuld van het ontbijt. We hebben besproken hoe belangrijk het is om 's morgens te beginnen met een goed ontbijt. Het ontbijt is zelfs nog een belangrijkere maaltijd dan het diner! Eigenlijk ook wel logisch als je bedenkt wat je na het ontbijt nog allemaal moet doen, dat is veel meer dan wat je na het diner nog doet. Je lichaam heeft na een nacht weer nieuwe brandstoffen nodig! We hebben wel kritisch gekeken naar wat er allemaal in het schoolontbijt zat. Niet alles was echt gezond. Ook hebben we bedacht wat er nog meer lekker is om mee te ontbijten. Een gezellig én lekker begin van de dag!

02/11/2017 - Kunstige startactiviteiten

We zijn al lekker begonnen aan ons tweede thema. Deze week hebben we al een beetje voor onszelf op een rijtje gezet wat kunst eigenlijk is volgens ons, waarom kunst eigenlijk wordt gemaakt en of wij kunst belangrijk vinden. Daarna hebben we ook naar verschillende kunstwerken uit verschillende tijden gekeken en viel ons een bepaalde ontwikkeling wel op. Vooral de ontwikkeling naar moderne kunst vonden we interessant, maar toch passeerden Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh ook de revue. We vragen ons mooie dingen af en de onderzoeksvragen binnen ons eerst aangeboden subthema hebben we weer verzameld op onze vragenwand. een mooie start!

 

02/11/2017 - Lampionnenfabriek

 

Geweldig: in de vakantie een oproep gedaan voor jerrycannetjes en op dinsdag hadden we er 35! Van deze basis zijn wij assemblages aan het maken. Poeh, ingewikkeld woord! Maar het worden kunstwerken met zoveel mogelijk verschillende materialen, die samen weer een nieuwe functie (oog, wiel, vleugel, etc.) krijgen. Door goed naar de vorm van de fles te kijken (van verschillende kanten) bedachten de kinderen wat zij erin zagen of wat zij ervan wilden maken. Alles is goed! Nu wordt er goed naar materialen om ons heen gekeken: 'kan ik daar misschien iets mee?' 'is dat geschikt om een snavel van te maken?' Er worden patronen gemaakt, de fantasie wordt gebruikt en het leuke is dat kunst helemaal niet perse hoeft te kloppen! Een neus op de plek van je linkeroor kan best... Met veel plezier (en soms wat onzekerheid, want het is ook best moeilijk als je alles zelf mag bedenken en als alles goed is) wordt er aan gewerkt en volgende week donderdag zullen we het resultaat vol trots tentoonstellen tijdens de lampionnenavond! 

 

30/10/2017 - Schoolontbijt op 7 november

Elke dag gezond ontbijten: iedereen kan het! Daarom is ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ het thema van de 15e editie van het Nationale Schoolontbijt. Een ontbijtjubileum met meer scholen dan ooit! Van 6 tot en met 10 november 2017 gaan op 2.900 basisscholen in het hele land ruim een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op school. En in 265 stadhuizen en drie musea. Begin jij de dag ook lekker, gezond en gezellig?
Ook de Julianaschool gaat meedoen aan het Nationale Schoolontbijt! We maken er op dinsdag 7 november een gezond, leerzaam en gezellig begin van de dag van. Het is handig als de kinderen niet al hebben ontbeten, zodat ze lekkere trek hebben. We beginnen gewoon om half 9! 
De kinderen mogen in hun pyjama op school komen!

30/10/2017 - Een speciale veiling op de lampionnenavond!

Williams Day was op 16 September een fantastische dag in Schagen! Een dag speciaal voor William Sintenie.

William is een goede bekende van de Julianaschool, zijn kinderen hebben hier allemaal op school gezeten en hij was een zeer betrokken ouder. Vorig jaar heeft hij na een fietsongeluk  een hoge dwarslaesie opgelopen. Om o.a. een rolstoellift en  therapie te bekostigen hebben vrienden en familie die dag  georganiseerd.

Wij willen als Julianaschool natuurlijk ook een bijdrage doen en gaan op  9 November tijdens de lampionnenavond een veiling houden! Een Veiling waar u kunt bieden op allerlei ludieke diensten die u worden aangeboden door de leerkrachten en een aantal ouders!

Op posters in de hal kunt u zien wie, wat aanbiedt en er hangen ook lijsten om te zien op welk tijdstip een bepaalde veiling is.

30/10/2017 - Ons nieuwe thema: Een hele kunst!

Ons tweede thema wordt 'Een hele kunst', waarin we over de subthema's Ontwikkeling van kunstModerne kunst en Exposeren gaan werken. De kinderen zullen kunstenaars worden die naar een zelf georganiseerde expositie toe gaan werken, waar zij hun kunstwerken tentoon zullen stellen. 
Het zou gaaf zijn als we deze expositie op een bijzondere plek kunnen houden, in de laatste week voor de kerstvakantie. Via Niki, de vader van Sammie, en via Monique, de moeder van Anna, heb ik al verschillende contacten voor een mooie expositieruimtes doorgestuurd gekregen. Super! Omdat Monique een contact had in Schagen (Agaath Schouten, van Kcars) en Niki in Sint Maartensbrug (Ed Broekhuizen) gaat het waarschijnlijk een samenwerking worden met Agaath. Wel hebben we Ed heel hartelijk bedankt voor het bieden van zijn mogelijkheid. Monique heeft niet alleen dit contact gedeeld, ook denkt zij inhoudelijk mee over het thema. Wat hebben we daar ook weer ontzettend veel aan. Fantastisch dat er alweer vanaf dag 1 zo goed wordt meegedacht! Dat maakt echt dat de thema's nog veel geslaagder kunnen worden. Bedankt!

30/10/2017 - We hebben het eerste thema mooi afgesloten!

Op de donderdagavond voor de vakantie hebben we het thema van de eerste periode van het schooljaar afgesloten. In de klas hadden de kinderen een tentoonstelling van de 4 subthema's ingericht. Wauw, wat is er dan toch veel geleerd, als je het allemaal zo bij elkaar ziet! Ik vind de thema afsluiting altijd een heel mooie en bijzondere avond. Wat was er weer veel belangstelling en wat hebben alle vaders, moeders, opa's, oma's, tantes, ooms en andere belangstellenden op een mooie manier tijd gemaakt om naar hun trotse kind te luisteren. Super! Via WeTransfer hebben jullie foto's van de thema afsluiting ontvangen. Bedankt voor jullie komst!

30/10/2017 - Kust: zand tegen zee

Op de laatste donderdag voor de vakantie zijn wij op het nippertje nog even op excursie geweest. Gaaf dat dit lukte met ouders/tantes/oma's die konden rijden! In het informatiecentrum hebben de kinderen een speurtocht gedaan waarin zij veel dingen over ons thema en de bescherming tegen het water tegenkwamen. Ook waren er een paar grappige dingen om te doen (zoals het maken van een levensgrote zeepbel om jezelf heen!) Het was prachtig weer en nadat we de speurtocht hadden afgerond hebben we lekker buiten kunnen lunchen en zijn we nog even naar het nieuwste stukje strand gelopen. Wat een lekkere middag nog! Het was bijna jammer dat we weer terug moesten naar school... Rij-ouders, weer heel erg bedankt! Via WeTransfer hebben jullie foto's van de excursie ontvangen. 

12/10/2017 - Hulp gezocht voor excursie naar Petten

Het thema schiet al erg op en donderdag 19 oktober sluiten wij het thema af op de thema afsluiting, van 17.30 uur tot 19.00 uur. Hopelijk komt u allemaal een kijkje nemen bij onze tentoonstelling!
Op diezelfde dag, donderdag 19 oktober, gaan wij op de valreep ook nog op excursie naar Petten. Daar is informatiecentrum Kust Zand tegen Zee, waar we veel kunnen leren over onze kustbescherming en het nieuwste stukje Nederland. We zullen daar een soort speurtocht doen en, als het weer het toelaat, ook nog even naar het strand gaan (om misschien wat spulletjes te jutten om onze eigen tentoonstelling voor de thema afsluiting mee te versieren). We vertrekken om 9.45 uur en zijn rond 12.30 uur weer terug. Kunt u met ons mee? Heel graag! In de klas is een intekenlijst. Alvast bedankt!

12/10/2017 - Wij zijn ├ęcht goed met water

Het wordt ons steeds duidelijker dat wij als kinderen van groep 5-6 goed zijn met water, maar dat 'wij Nederlanders' ook echt goed zijn met water! We hebben geleerd dat er in 1953 een erge ramp is gebeurd: de watersnoodramp. Dat was even schrikken, want als dat toen gebeurd kon zijn, waarom zou dat dan niet nu weer kunnen gebeuren? Gelukkig zijn we steeds meer over de ramp te weten gekomen, maar hebben we vooral ook geleerd welke maatregelen er daarna allemaal zijn genomen om te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Nederland heeft er veel van geleerd en mooie uitvindingen gedaan. We zijn er zelfs wereldberoemd door geworden. Ook de watersnoodramp van 1916 is voorbij gekomen. Deze is minder bekend maar wel dichterbij. We hebben geleerd waarom de afsluitdijk is aangelegd, hoe de deltawerken zijn bedacht en hoeveel dijken er in Nederland zijn om ons tegen het water te beschermen. Wauw, dat was best indrukweekend! Onderzoek in boeken, maar ook via www.8-12.info heeft veel opgeleverd. Volgende week donderdag zullen wij dit presenteren op de thema afsluiting. 

26/09/2017 - Staken op 5 oktober

Op donderdag 5 oktober doen we mee met de landelijke stakingsdag. Meer informatie hierover vindt u in de laatste nieuwsbrief. Deze dag zijn de kinderen dus vrij.

26/09/2017 - Juf Annika

Op de informatie-avond heeft u kennis kunnen maken met juf Annika. Juf Annika studeert dit schooljaar bij ons in de klas af! Zij loopt op de Julianaschool een betaalde LIO-stage (Leraar In Opleiding), waardoor zij ook zelfstandig voor de groep zal staan en Marieke andere taken krijgt. Dit is in de afgelopen weken al 2x voorgekomen, toen Marieke het tentenkamp voor de schoolreizen op ging zetten en een extra nachtje met groep 7 mee ging op schoolreis. We zijn super blij dat Annika bij ons afstudeert, want wat is zij een kanjer!

26/09/2017 - Schoolreis!

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn wij met groep 5-6 op schoolreis geweest!
Wat hebben we een ONTZETTEND leuk, gezellig, geslaagd, gaaf schoolreisje gehad! 
Vrijdag begonnen we met een hele autorit richting Lelystad, waar we naar het Belevenissenbos zijn gegaan. Wauw, wat was daar veel te beleven! Toen juf aankwam, kwamen de eerste kinderen al langsgerend met laarzen die al vol water zaten. Uiteindelijk was iedereen kleddertje nat, en dat mocht: daar is het schoolreis voor! Wat hebben we gelachen... 
Na het Belevenissenbos gingen we naar de camping, waar het best een beetje blubberig was. Dat gaf niks, we konden ons er aan over geven en vies waren we toch al! Na het inrichten van de tenten, mocht de campig worden verkend en werd er gevoetbald, op de trampoline gesprongen, getuttebeld met nagellakjes, spelletjes gedaan in de tentjes en nog veel meer leuke en gezellige dingen. 
Na het patatje en de afwas was het nog tijd voor het vlaggenspel. Wat was dat gaaf in het donker!
Terug op de camping was er een gezellig kampvuurtje, waar we nog lekkere marshmallows konden eten. En na de tandenpoetschallenge was het dan echt bedtijd. Natuurlijk mocht er nog even worden gekletst, maar na de zoen van juf werd het stil in de (koude!) tentjes...
Dag 2 begon super! Wat waren alle kinderen nog lekker rustig in de tentjes. Na het ontbijt mocht er weer op de camping worden gespeeld, en gingen we later Levend Stratego van Anna spelen. Wauw, dat was fanatiek! We sloten ons schoolreisje dan ook relaxed af en zwembad De Waterhoorn. 
Wat was het een gaaf schoolreisje en wat hebben we genoten met z'n allen! Lieve schoolreisouders; ook met jullie was het genieten, we waren een topteam; heel erg bedankt! 
Omdat we geen grotere albums meer zullen maken op de website, krijgen jullie de foto's via WeTransfer toegemaild. LET OP: deze link is niet oneindig, dus zorg ervoor dat u de foto's op tijd download/opslaat.

14/09/2017 - Startactiviteiten!

Het eerste thema van het schoooljaar is 'Spetter, spatter, spater... wij zijn goed met water!' Met de subthema's 'Drijven en zinken, Fasen van water, Nederland Waterland en Eb en vloed gaat ons eerste thema dus vooral de natuur en techniek- en aardrijkskunde kant op. In de afgelopen weken hebben de startactiviteiten plaatsgevonden, waardoor de kinderen zich al mooie dingen af zijn gaan vragen. De eerste onderzoeksvragen hangen dan ook op de vragenwand en in de volgende fase van het thema gaan we op verschillende manieren onderzoek doen (experimenteel, bronnenonderzoek en praktijkonderzoek staan dan op het programma).
Een voorbeeld van een startactiviteit was het maken een een onzinkbare boot, met materiaal dat je toebedeeld kreeg. De groepjes die hout hadden gekregen, of plastic, hadden geluk! Maar het groepje die van paperclips een boot moest gaan maken, had minder geluk. Natuurlijk ontstonden er mooie vragen over wat drijven of zinken nu eigenlijk is, en hoe dat werkt onderwater. De schematische weergaven hiervan zijn al erg mooi geworden. De kinderen mochten later een boot maken van eigen gekozen materiaal, hoor... Gister was het een grote kledderbende in de klas. Want nadat we het verschil hadden gezien tussen Nederland met en Nederland zonder dijken, mochten de kinderen zelf een stevige dijk bouwen. In een bak, met zand, stenen, hout en plastic. De dijken werden getest door aan 1 kant een liter water in de bak te gieten. Jammer genoeg heeft niet 1 van de 10 dijken het gehouden, maar wat zijn ook hier weer mooie vragen ontstaan! Ook over drijven en zinken hangen al mooie onderzoeksvragen op het bord, dus het belooft een interessant en leerzaam thema te worden!

14/09/2017 - We zijn weer begonnen!

Het schooljaar is alweer in volle gang, de eerste weken zitten er bijna op en we hebben een mooie start gemaakt. Hierbij meteen even de komende weken op een rij:
Maandag 18 september om 19.30 uur: Informatie-avond groep 5-6
Aansluitend wil ik graag even met de ouders die mee gaan op schoolreis de schoolreis bespreken.
Vrijdag 22 en zaterdag 23 september: SCHOOLREIS! Morgen krijgen de kinderen een brief mee met verdere informatie.
Maandag 25 september: de kinderen zijn vrij, omdat wij op zaterdag op schoolreis gaan.