15/11/2017 - Op bezoek bij de bouw van juf Marieke haar huis

Afgelopen woensdag zijn we op bezoek geweest bij de bouw van juf Marieke haar huis. Zij zijn een prachtige boerderij aan het bouwen en wij mochten eens kijken hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
Op het moment dat wij er waren, waren ze het glas in de ramen aan het zetten, erg interessant om te zien hoe dat in zijn werk gaat. De kinderen hadden nog allerlei vragen over wat er voor het huis gebruikt was, wat alles zou worden, etc.
Ter voorbereiding hadden we in de klas de bouwtekeningen van het huis al bekeken en gekeken of we er uit konden komen wat alles zou worden. In de klas leek het alsof er aan de zijkant een soort van 'stoeltjes' stonden volgens de kinderen, door het te vergelijken toen we in het huis liepen kwamen we er achter dat die 'stoeltjes' de ramen en verstenbanken waren. Erg leuk om zo alles te ontdekken!
Eerder hadden we het al gehad en gelezen over het fundament, wat het is en waar het voor is, nu konden we het ook nog in het echt zien. We hebben gezien wat voor isolatie er tussen de binnen en de buitenmuur komt (en hoe dik dat allemaal bij elkaar is!) en wat voor isolatie er in het dak zit. Ook vonden ze het erg interessant om te zien wat er allemaal onder het huis zit, wat we via het kruipluik konden zien.
Juf Marieke en Tom enorm bedankt dat we een kijkje mochten nemen en jullie krijgen een super mooi huis! 

10/11/2017 - Naar de bouwplaats

Afgelopen vrijdag zijn wij met de groep naar de bouwplaats geweest. Er wordt aan de Beethovenlaan een nieuw appartementencomplex gebouwd. De uitvoerder van het complex ontving ons op het enorme terrein. De kinderen hadden van tevoren interviewvragen bedacht. Heel uiteenlopende vragen. Hoeveel stenen worden er voor dit complex gebruikt? Hoe lang duurt het voordat de grond bouwrijp is? Welke mensen werken aan het gebouw? Hoe worden bouwstenen gemaakt? De uitvoerder heeft ons veel nieuwe informatie gegeven. Erg interessant! Ook de omgeving gaf ons al de nodige informatie. Wat zijn er veel materialen, steigers en loodsen. 

01/11/2017 - Bijzondere bouwers gezocht!

Na de herfstvakantie zijn we het thema 'bijzondere bouwers gezocht' gestart. We gaan het hebben over de bouwplaats, gebouwen in Nederland en bouwen op elkaar.

We zijn gestart met het bouwen van een bijzonder ding met satéprikkers en tape. Heel leuk om te zien hoe iedereen dat aanpakt, wat iedereen er van maakt en wat de kinderen vertellen over waarom ze iets bijzonder vinden.
Ook hebben we natuurlijk al gekeken naar wat we weten over bouwen en kwamen er meteen een heleboel vragen naar boven over hoe het bouwen in zijn werk gaat.

We zijn nu bezig met het maken van onze droomslaapkamers (waar we eerst een moodboard van hebben gemaakt), dit wordt tevens onze lampion!

11/10/2017 - Uitstapje Plukker

Het is kinderboekenweek, dus wat is er dan leuker dan met de hele klas naar de boekwinkel om nieuwe boeken te kopen voor de klas?!

Dus dat hebben we gedaan!
Op school groepjes gemaakt waarmee de kinderen een boek mochten kiezen. Zelf bedachten ze dat het handig was om op leesniveau bij elkaar te zitten, maar ook op interesse. Zo kregen we groepjes van 3 á 4 kinderen om een boek te kiezen.
In de boekwinkel werd er druk gezocht naar leuke, interessante, nieuwe boeken en overlegd over welk boek nou het leukst zou zijn. Sommige groepjes stemden, andere lootten en andere waren het direct met elkaar eens. Ook werd de achterkant van de boeken besproken/voorgelezen en argumenten verteld waarom het ene boek leuker/beter was dan het andere.

Wat hebben we genoten en uiteindelijk zijn we met 6 leuke, spannende boeken naar school gegaan en geloot wie er nou als eerste aan deze boeken mogen beginnen.... 

Wij zijn heerlijke boekenwurmen!

27/09/2017 - Schoolreis

We hebben een super gaaf schoolreisje gehad! Het belevenissenbos, de camping, patatjes eten in het Partycentrum, bowlen en leuke spelletjes doen met elkaar. We hebben allemaal genoten!
De kinderen hebben zelf een verslag geschreven, hier onder kunt u er een lezen van Mi Mi.

Bekijk hier de foto's van de schoolreis.

Schoolreisverslag van Mi Mi

Schoolreisverslag

Op maandag 25 september was het zo ver, eindelijk op schoolreis. We stapten in de auto en we gingen naar Lelystad. Langs Enkhuizen naar het belevenissenbos. Over de dijk langs het Ijsselmeer naar Lelystad. Nu waren we er.
In het belevenissenbos waren allemaal sloten met een parcour over de sloot. Ik ging er dus overheen en ineens was mijn laars overstroomd. We gingen toen weer verder en er was nog een sloot maar daar ging niemand overheen. Maar toch gingen er kinderen overheen, Sainthavi, Gabriëlle en ik. Ineens merkte ik dat er een spel begon, een team extreem. Na die drie uur gingen we naar de camping. Langs het Ijsselmeer over de dijk naar Enkhuizen. Toen we op de camping waren gingen we de tenten indelen. Nadat we de tenten hadden ingedeeld gingen we lekker spelen. Weer begon team extreem. Daarna riep juf ons en gingen we verstoppertje doen. Juf zei: wie doet er mee met verstoppertje? Iedereen deed mee. Nadat we verstoppertje hebben gespeeld was het al weer bijna donker. We gingen patatjes eten en de verrassing was dat we een uurtje mochten bowlen. En ik heb een strike gegooid. Ik had in totaal 84 punten gegooid. Nadat we hebben gebowld gingen we weer naar de camping. Het was al kwart over 8. We gingen toen een avondspel doen. Het was dierenverstoppertje. Het werkt zo. Je moet ergens verstoppen en een dier in je hoofd hebben. De zoeker heeft een zaklamp en die mag zoeken en als hij/zij zegt dat we een geluidje moeten maken, dan maak je het geluid van het dier die je in je hoofd hebt. Als we het geluid hebben gemaakt moet de zoeker raden wat voor dier we zijn en als de zoeker het goed heeft moesten we naar de grote witte tent. Als de zoeker het fout heeft moet hij ons laten gaan. Nadat we dat hadden gedaan gingen we naar de tent van Ilse, Evie, Luka en Niek. Daar gingen we de polonaise doen. Toen was het afgelopen en gingen we slapen. De volgende dag gingen we ontbijten nadat we de tenten hadden opgeruimd en daarna gingen we een speurtocht doen. Met de speurtocht moesten we vragen zoeken van 1 t/m 19. Als je een antwoord had moest je naar de witte tent om je antwoord te zeggen met je groepje. Haley, Jurre en Evie hadden gewonnen. Als laatste mochten we nog even spelen en daarna gingen we naar de McDonalds een ijsje halen. En toen gingen we naar huis.

 

22/09/2017 - Experimenteren

Met de klas doen wij onderzoek naar de vraag van juf: waar gaat mijn vieze water naartoe?

Vorige week hebben wij nagedacht over deze vraag. Wat weten we en wat denken we? Er kwamen interessante gedachtes naar boven! De volgende stap was zelf experimenteren. We wilden graag weten hoe de vieze deeltjes uit het water zou worden gehaald. Dus we hebben zelf een waterzuiveringssysteem gemaakt. We kwamen erachter dat het vieze water wordt gefilterd doordat het water door watten, steentjes en zand gaat. Nu hebben we al weer meer een antwoord op de vraag van juf. Vandaag hebben we ook nog een interessant filmpje gezien over een fabriek waar het water wordt gefilterd. De kinderen hebben met al deze informatie nu een conclusie geschreven of getekend. We weten nu dus precies hoe het zit! 

Fijn om zo met de klas even een onderzoekje te doen. De kinderen ervaren hoe je te werk gaat, welke stappen je onderneemt. Later gaan de kinderen in groepjes zelf onderzoek doen naar een vraag of probleem! 

20/09/2017 - Ku(n)stroute

Donderdag 14 september zijn we op excursie geweest naar Callantsoog.

Wat ligt er een afval in de zee! Veel plastic wordt in de zee gedumpt. Super slecht natuurlijk voor alle zeedieren en de zee zelf! Al dat plastic bij elkaar heet plastic soep. 

We hebben voor deze excursie allemaal plastic verzameld. Daarmee hebben we met hulp van een kunstenaar een zeemonster gemaakt! Ze zijn allemaal erg gaaf geworden!
Het hele weekend waren de zeemonsters te zien op het strand van Callantsoog.  In de middag hebben we een muziekvoorstelling bijgewoond. Het ging over de Scheepsjongens van Bontekoe. 

Ondanks het slechte weer, hebben we een hele leuke dag beleefd!

Bekijk hier de foto's.

14/09/2017 - Een spetterend begin!

Daar zijn we weer! Aan het begin van schooljaar 2017-2018.
Super spannend weer, in een nieuw gebouw, een nieuwe klas en voor groep 4 en 5 nieuwe juffen. Maar we zijn heerlijk gestart, beginnen allemaal al aan elkaar en onze plek te wennen en gaan er hoe dan ook een spetterend jaar van maken!

Ons thema gaat over water en we hebben al veel leuke activiteiten gedaan. Over drijven en zinken, over ijs, water en waterdamp, over waar ons vieze water naar toe gaat, etc. Allemaal heel interessant en we krijgen ook al veel vragen. 
Vandaag zijn we op excursie en natuurlijk horen jullie daar snel meer over!

Ook de vaders en moeders hebben al kennis met ons gemaakt op de informatieavond. We hebben de belangrijkste dingen van komend schooljaar besproken en natuurlijk houden we jullie verder op de hoogte via onze blog of de mail.

Jullie kunnen ons ook bereiken via neomivermeulen@obsjulianaschool.nl of melissazijlstra@obsjulianaschool.nl