15/03/2018 - Monsterlijk eng

Na de vakantie zijn we begonnen met het schoolbrede thema "Monsterlijk eng". We dachten dat we het over heksen en toveren zouden hebben, maar na wijs beraad met de kinderen zijn we uitgekomen op de Gruffalo. De Gruffalo is een monster die Muis verzonnen heeft en over vertelt tegen Slang, Uil en Vos zodat hij niet opgegeten wordt. Maar hij bestaat niet echt! Of toch wel....? 

De kinderen zijn enthousiast aan het werk gegaan en inmiddels is onze gang veranderd in het Gruffalo bos, is er in de klas een Gruffalogrot, is er een verteltafel over de Gruffalo met alle figuren in het boek erbij, en kunnen we het bos namaken in de zandtafel.

We zijn al bezig geweest toneelspelen. De kinderen weten dat je met toneelspelen speelt voor een ander en dat er dus anderen naar je kijken. Dat is beste spannend! Maar met z'n allen tegelijjk spelen gaat al hartstikke goed. Er zijn ook al heel veel kinderen die zichzelf kunnen voorstellen als de Gruffalo in de kring.

Ook zijn we bezig geweest met onderzoek. We doen onderzoek naar de uil, de vos , de muis en de slang. De kinderen hebben gekozen over welk dier ze meer willen leren. Deze week is de uil aan de beurt. We hebben al veel ontdekt over dit fascinerende dier!

Tellen en meten komt ook aan de orde. De Gruffalo zet grote stappen en laat voetstappen achter in het bos. Kunnen wij ook zulke grote stappen zetten? Hoe groot zijn die stappen eigenlijk?

Kortom: er valt veel te doen en te leren binnen dit thema! We zullen verslag blijven doen op deze plek.

Denkt u nog aan de boomstammetjes en het kosteloos materiaal als u dat heeft? 

14/02/2018 - Nieuw thema

Beste ouders/verzorgers,

Na de voorjaarsvakantie starten we met het schoolbreed thema "Griezelen". De kleutergroepen ontwerpen hun thema aan de hand van het boek: "de Gruffalo"  Hier maken we een verteltafel over en we verzinnen activiteiten vanuit dit verhaal.

In de huishoek willen we een tovernaar laten wonen. Deze heeft natuurlijk echte tovenaarsspullen nodig! Heeft u spullen die hiermee te maken hebben en mogen we die lenen dan horen wij dat graag!

Denk bijvoorbeeld aan:

* Nepspinnen

* Kleine potjes om ingredienten voor toverdranken in te doen

* Klein materiaal wat kan dienen als toverdrank ingredient

* Ketel

* Verkleedkleding

* Toverstaf

* Heksenbezem

* Etc

De opening van dit thema wordt erg leuk! Binnenkort hoort u hier meer over!

Met vriendelijke groet,

Shoshana en Murielle

12/01/2018 - Rapportgesprekken

Beste ouders/verzorgers,

Binnenkort vinden de rapportgesprekken plaats. Vanaf maandag 15 januari hangt er op de deur van de klas een lijst waarop u kunt intekenen. 

Let op!! We doen de gesprekken niet samen en we hebben de kinderen verdeeld. Kijkt u dus goed bij welke juf uw kind is ingedeeld. Bij die juf moet u een gesprek inplannen!

Wilt u er alstublieft rekening mee houden dat er ouders zijn die echt niet overdag kunnen? Dus kunt u wel overdag, maak dan aub ook een afspraak voor overdag.

We zijn beide 1 avond beschikbaar voor onze groep. Kunt u helemaal niet op de aangegeven momenten? Maakt u dan aub een aparte afspraak met ons.

Met vriendelijke groet,

Shoshana en Murielle

11/01/2018 - ik-tas

Afgelopen maandag zijn we gestart met het thema: Dit ben ik, wie ben jij? Hierin behandelen we de emoties: bang, boos, verdrietig en blij. Ook leren we hoe we vrienden maken, hoe we prettig met elkaar omgaan, hoe we omgaan met de spullen in de klas etc. Elkaar goed leren kennen is hierbij belangrijk. Daarom introduceren we morgen de ik-tas. Deze tas krijgt 1 kind op vrijdag mee naar huis. In het weekend kunt u, samen met uw kind, de tas vullen met spullen die echt bij hem horen. Denk daarbij aan wat uw kind graag doet, waar hij of zij graag mee speelt, wat uw kind lekker vindt maar ook wie er bij hem of haar horen. In de tas zit een handleiding waarin u precies na kunt lezen wat de bedoeling is. Op maandag geeft u de gevulde tas weer mee. In de kring wordt de tas uitgepakt en vertelt uw kind waarom juist deze spullen bij hem horen. Dan worden de spullen tentoon gesteld in de ik-kast op de gang. Op vrijdag mogen ze dan weer mee naar huis.

We kijken morgen wie dit graag wil doen. Als veel kinderen dit graag willen zullen we misschien 2 tassen maken of de spullen niet een week, maar korter tentoonstellen zodat iedereen die dat graag wil binnen dit thema aan de beurt kan komen. 

Wij wensen u veel plezier met het vullen van de ik-tas!

Juf Shoshana en juf Murielle

13/12/2017 - Verplaatsen bezoek bakkerijmuseum

Helaas kon door de slechte weersomstandigheden afgelopen maandag het uitje naar het bakkerijmuseum niet doorgaan. We hadden erg gehoopt dat het wel zou kunnen maar maandagochtend bleek het toch niet verantwoord genoeg. Gelukkig reageerden veel ouders begripvol.

Het bakkerijmuseum stond hier ook helemaal achter en gelukkig hadden ze nog een mogelijkheid zodat we volgende week dinsdag het uitje in kunnen halen. Zo kan het nog binnen dit thema. We hopen natuurlijk dat er dan weer genoeg ouders zijn die zouden kunnen rijden. We zijn al bezig met vragen en op de deur van de klas hangt ook een lijst.

Hopen dat het dinsdag gewoon door kan gaan!

10/12/2017 - Allerlei weetjes

Na de Sint zijn we overgegaan naar de kerst. Langzaamaan zijn we de klas aan het versieren en gaan we allemaal leuke dingen doen. Hieronder een lijstje met verschillende activiteiten:

- maandag 11 december naar het bakkerijmuseum in Medemblik

- vrijdag 15 december schaatsen van 10:30-11:15 uur. Als kinderen zelf schaatsen hebben, mogen ze die meenemen. Noren en kunstschaatsen zijn niet toegestaan. Handschoenen zijn verplicht!!! Muts wordt aangeraden. We zoeken nog ouders om mee te gaan die kunnen helpen bij het aan en uittrekken en het schaatsen zelf. Bij de deur van de klas hangt een lijstje waarop je je naam kunt zetten.

- donderdag 21 december kerstdiner. Er komt een lijst op de deur te hangen waarop u iets in kunt vullen om te maken.

- vrijdag 22 december speelgoeddag. De kinderen mogen vandaag 1 stuk speelgoed mee naar school waar ze mee kunnen spelen. Liefst iets zonder batterijen/geluid.

29/11/2017 - bakkerijmuseum

Maandag 11 december gaan we met de groep naar het bakkerijmuseum in Medemblik. Daar gaan we van alles zien en leren over koekjes.

Bij de deur van de klas komt een lijst te hangen voor als u met ons mee wilt om te rijden.

29/11/2017 - Pepernoten bakken

Als echte bakpieten hebben we maandag pepernoten gebakken. Maar eigenlijk zijn het dus kruidnoten. Nadat we het deeg hebben gemaakt, hebben we er kleine balletjes van gerold. We hebben goed opgelet of we ze niet te groot of te klein maakten. Toen ze allemaal gebakken waren, hadden we een hele schaal vol. We hebben ze natuurlijk eerlijk verdeeld. Eerst gingen we schatten hoeveel we er allemaal zouden kunnen krijgen. Eerst kreeg iedereen er 3. Toen waren er nog heel veel over, we dachten dat we er nog wel allemaal 3 konden krijgen. Ook toen was de bodem nog niet in zicht. Door veel te tellen en te rekenen, hadden we allemaal een pakketje kruidnootjes en ze waren heerlijk!

26/11/2017 - Naar het Pietendorp

Het is bijna zover!

 

Vrijdag 1 december gaan we met alle kleutergroepen naar het Pietendorp in Enkhuizen.

We willen graag zo snel mogelijk vanaf school vertrekken dus graag op tijd op school komen en thuis nog even naar de wc gaan.

De kinderen mogen verkleed als Sint of Piet naar school komen. Graag een rugtasje meegeven met een tussendoortje, drinken en lunch. Eventueel droge kleren. Het tasje houden ze die dag bij zich.

Als het verkeer meezit zijn we om 14.00 uur weer op school terug.

 

We hebben er al zin in!

23/11/2017 - Paardenpiet

Beste ouders en verzorgers,

Er is in het grote Pietenhuis een stal gemaakt. Daar hoort een paardenpiet en Americo bij! Om te zorgen dat Paardenpiet Americo goed kan verzorgen, hebben we spullen nodig als:

 • Paardenborstel
 • Paardenvoedsel
 • Hoefkrabber
 • Paardenstaart kam
 • etc

Heeft u deze spullen voor ons te leen? Wilt u ze dan voor ons meebrengen?

Met vriendelijke groet,

juf Shoshana en juf Murielle

17/11/2017 - Spullen voor in de hoeken.

De sinterklaastijd is weer aangebroken! In de klas kunnen de kinderen als Pietjes verkleed cadeautjes inpakken, deze in de schoen stoppen, speculaas en pepernoten bakken, marsepein maken, schrijven en lezen in het grote boek, etc.

Om de hoeken nog completer te maken zijn we op zoek naar de volgende spullen:

 • Lege doosjes om nepcadeautjes mee te maken
 • inpakpapier
 • wc-rolletjes
 • pepernoten
 • lege doosjes van chocoladeletters
 • schoenen
 • oud telefoonboek of gouden gids
 • knuffels van het paard, de sint of de pieten

Ook zijn we op zoek naar en houden we ons altijd aanbevolen voor:

 • gezellig tafelkleed
 • spelletjes die niet meer gespeeld worden thuis
 • koptelefoons
 • leuke luistercd's

Wij hopen dat de kinderen spulletjes mee kunnen nemen om aan ons uit te lenen!

met vriendelijke groet,

juf Shoshana en juf Murielle

17/11/2017 - Vervoer naar Grote Pietenhuis

Beste ouders en verzorgers,

Op vrijdag 1 december gaan wij een bezoek brengen aan het Grote Pietenhuis van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het museumdorp is in deze tijd geheel in de Sinterklaassfeer ingericht en het is erg leuk om er rond te lopen!

Wij zoeken ouders die ons willen rijden! Bent u in de gelegeheid om met ons mee te gaan geeft u dan op! De lijst hangt op de deur van het lokaal.

Met vriendelijke groet,

juf Shoshana en juf Murielle

15/11/2017 - Sint komt er aan

Na Sint Maarten is het weer tijd voor Sinterklaas. Wat is dat toch altijd weer een gezellige tijd. We zijn deze week begonnen om de klas helemaal om te toveren in de Sinterklaassfeer. Eerst kwamen we maandag met elkaar bijeen in de hal. Juf Lotte was onderweg naar school namelijk een visser tegengekomen die natte sinterklaascadeautjes uit het water had gevist. Met elkaar hebben we de brief gelezen die erbij zat en hebben we bedacht hoe we die natte pakjes nou terug kunnen bezorgen bij de pieten. Ondertussen hangen ze in de hal nog te drogen aan de waslijn.....

In de klas hebben we de snoepwinkel verder ingericht met sinterklaassnoepgoed: pepernoten, speculaasjes, chocoladeletters enz. In de bouwhoek worden nu mooie stoomboten gebouwd en de huishoek wordt langzaamaan omgetoverd in het grote pietenhuis. Als de kinderen thuis spulletjes hebben die we hiervoor kunnen gebruiken, mogen ze die meenemen!

15/11/2017 - Schoolontbijt!

Vorige week dinsdag hadden we het schoolontbijt in de klast. De kinderen mochten die ochtend in pyjama op school komen om lekker met elkaar te ontbijten. In de klas waren de tafels al gedekt en na een kort gesprekje over ontbijten, gingen we gezamenlijk eten. Iedereen mocht zijn eigen broodje smeren en zelf bedenken wat hij/zij er op wilde. Het schoolontbijt draait vooral om gezond eten. Er stonden dan ook allemaal gezonde dingen op tafel, zoals: volkoren brood en kadetten, krentenbollen, appelstroop, jam, smeerkaas en gewone kaas, komkommer en appels. Ook konden we kiezen uit melk of yoghurt. Het was een gezellige ochtend en aan het eind heeft juf nog voorgelezen. Iedereen heeft erg lekker zitten eten en die pyjama's bleven nog lekker lang aan!

07/11/2017 - Bezoek aan de markt.

Beste ouders/verzorgers,

Donderdag a.s (9 november) wil ik met de groep de snoepkraam op de markt bezoeken. Ik wil meteen om half 9 vertrekken. Ik denk dat we rond 10.00 uur weer terug zijn.

Ik zoek 2 ouders die met ons mee willen. Heeft u zin en tijd dan hoor ik dat graag!

Met vriendelijke groet,

Muriëlle Koopman

05/11/2017 - Snoepen!

Na de vakantie zijn we gestart met een nieuw thema: snoepen! Met Sint Maarten gaan we allemaal lekkere snoepjes ophalen langs de deuren. We zijn druk bezig met het maken van onze lampionnen. Dit worden ook allemaal snoepjes. Maar natuurlijk is fruit ook heel lekker om te snoepen en ook nog eens gezond. Zo gaan we dit thema beginnen met snoep en fruit. We krijgen een echte snoepwinkel in de klas.

Ook hebben we al het liedje van de droomboom geleerd. Op de lampionnenavond zal er een echt droomboom in de klas staan. Deze boom gevuld zijn met onze lampionnensnoepjes!

Aanstaande dinsdag hebben we het schoolontbijt in de klas. De kinderen mogen dan in hyn pyjama naar school komen.

19/10/2017 - Veiling Williamsday

Op de keuvelavond worden er allemaal leuke activiteiten en dingen geveild voor Williamsday.
Op de borden in de hal vindt u allerlei informatie hierover.

Het veilingsitem van juf Shoshana is een pepernotenkrans die in de sinterklaastijd erg leuk staat aan een deur of op de tafel!

 

18/10/2017 - Kijkavond

Beste ouders en verzorgers,

Morgenavond staat weer de thema afsluiting op de planning! Het beloofd een mooie avond te worden waarbij de kinderen uit onze groep u alles kunnen vertellen over Floddertje, vies en schoon, tomatensoep en medailles. We begrijpen dat u na het lezen van de voorgaande zin erg nieuwsgierig bent geworden naar wat we allemaal gedaan hebben. Maar we geven u nog een reden om langs te komen in de rode groep!

Juf Muriëlle zal tijdens de veiling van 9 november a.s een chocoladetaart aanbieden. Om te zorgen dat iedereen gaat bieden kunt u morgenavond de chocoladetaart alvast proeven! Wij weten zeker dat u ervan zult smullen!

Wij hopen u allemaal te mogen verwelkomen in onze groep morgenavond.

Groeten van juf Shoshana en juf Muriëlle

28/09/2017 - schoolreisje!

Dinsdag 26 september zijn we met alle kleutergroepen op schoolreisje geweest naar de Helderse Vallei. Daar hebben we kriebelbeestjes gezocht, de kinderboerderij bezocht, het blotenvoetenpad gelopen en heerlijk gespeeld in de speeltuin. Tussen de middag gingen we picknicken en aten we patat. We kregen in de middag ook nog een lekker ijsje. De dag vloog om en wat hebben we het fijn gehad! Alle ouders of verzorgers die mee zijn geweest: heel erg bedankt voor jullie hulp! De foto's staan in het media gedeelte!

27/09/2017 - Kleren wassen

Nadat we het verhaal van Floddertje over schuim hadden gelezen, hebben we gekeken welke soorten zeep er eigenlijk allemaal zijn. Met welke zeep maak je wat schoon? Bij Floddertje overstroomde het bad van de zeepbellen. Wij hebben gekeken met welke zeep je eigenlijk de beste en meeste bellen kan blazen. We vergeleken handzeep, shampoo, douchegel, wasmiddel, afwasmiddel en allesreiniger. De douchegel heeft gewonnen!

Daarna maakten we in de klas een wasserette. Ook kwam er water in de watertafel met daarbij wasmiddel. Zo konden de kleertjes van de huishoek lekker gewassen worden. Maar toen kwam de vraag: waar laten we die natte kleren? Aan de waslijn! Zo ontstond er een waslijn boven de watertafel, dan kunnen de kleertjes daarboven uitdruipen!

21/09/2017 - Kenningsmakingsgesprekken

Beste ouders/verzorgers,

Op de volgende data kunt u zich inschrijven voor een kenningsmakingsgesprek:

Vrijdag 6 oktober

Vrijdag 13 oktober

Donderdag 19 oktober

Vrijdag 20 oktober

 

De gesprekken vinden plaats van 14.30 uur tot 16.30 uur. Wij verwachten dat iedereen zich inschrijft!

Met vriendelijke groet,

Shoshana en Murielle

21/09/2017 - Staken op 5 oktober

Beste ouders/verzorgers,

Op donderdag 5 oktober doen we mee met de landelijke stakingsdag. Meer informatie hierover vindt u in de laatste nieuwsbrief. Deze dag zijn de kinderen dus vrij.

Met vriendelijke groet,

Shoshana en Muriélle

19/09/2017 - Schoolreisje Helderse Vallei

Dinsdag 26 September gaan we met de kleutergroepen een dagje op schoolreis! Het wordt een hele leuk dag, we vertrekken om half 9 en zijn gewoon om 2 uur weer terug op school!

 

Dinsdag 26 September gaan we op schoolreis, het is handig als u uw kind dit mee geeft die dag

Ik ga op schoolreis en ik neem in mijn rugzak mee:

 • Eten en drinken voor de eerste pauze
 • Een setje droge kleren
 • Regen laarzen
 • Regenkleding
 • Eventueel plastic tas

We hebben er al veel zin in! De ouders die mee gaan krijgen nog verdere informatie van de leerkracht

13/09/2017 - Floddertje

Welkom op de blog van de rode groep!

We zijn dit schooljaar eerst begonnen met kennismaken met elkaar. Er zijn natuurlijk nieuwe kinderen bij gekomen maar ook twee nieuwe juffen!
We hebben de eerste week vooral weer lekker met elkaar gespeeld en ontdekt wat er allemaal te doen is in de klas.
Als thema zijn we begonnen met "Floddertje" Naar het boek van Annie M.G. Schmidt. Over een meisje dat samen met haar hondje Smeerkees de hele tijd vies wordt en leuke avonturen mee maakt, terwijl haar moeder haar juist schoon probeert te houden.
Naar aanleiding daarvan gaan we het hebben over opruimen/ goed voor de spullen zorgen. Maar ook over schoon en vies. Waar word je lekker vies van en hoe kun je ervoor zorgen dat je weer schoon wordt. Met welke spullen kun je allemaal schoonmaken en hoe maak je sop?
In het eerste verhaaltje van Floddertje, kreeg zij allemaal verf over zich heen en moest daarna in bad. We hebben gekeken hoe je kleuren kunt mengen. We hebben ook sop gemaakt van waterverf en daar bellen mee geblazen. Dat zag er mooi uit op het papier. Langzaam aan lezen we steeds meer verhaaltjes voor en doen daar dan leuke activiteiten over in de klas.

Donderdagavond, 14 september  hebben we onze informatieavond. We hopen dat we jullie dan ook zien!