14/03/2018 - Grrriezelen

Na de vakantie zijn we begonnen met ons nieuwe thema: Monsterlijk eng! Dit doen we aan de hand van het boek: de Gruffalo. De eerste week hebben we het verhaal op verschillende manieren gehoord en gezien. We hebben gekeken hoe hij eruit ziet en hebben hem toen nagemaakt. Ook zijn we begonnen met een verteltafel te maken over de gruffalo. Hier kunnen we met de poppetjes het verhaal naspelen.

Dit thema leren we het verschil tussen bang en dapper zijn. Dat bang zijn niet erg is en dat lekker griezelen ook leuk kan zijn. We hebben een donker hoekje in de klas gemaakt waar de kinderen in een boekje spookjes kunnen zoeken met behulp van een zaklamp.

De gang wordt langzaam omgetoverd tot het bos van de Gruffalo. Als er nog ouders zijn die boomstammetjes hebben, dan lenen wij die graag! Ook kunnen we goed kleine doosjes gebruiken.

In het boek van de gruffalo komen ook bosdieren voor zoals de uil, de vos en de slang. We hebben onderzocht hoe uilen leven en hebben op internet de nestkast van de uil live bekeken. We hebben het gehad over nesten maken en dat uilen ook eieren leggen. 

De muis in het verhaal, vertelde aan de uil dat de Gruffalo dol is op uilencake. Misschien kunnen wij dat ook wel maken. Zou dat lekker zijn?

26/01/2018 - tuinvogeltelling

Vandaag hebben we in de klas meegedaan met de tuinvogeltelling. Eerst keken we op het digibord een filmpje hoe het moest. Daarna keken we plaatjes en filmpjes van de vogels die we zouden kunnen vinden. Ook luisterden we welke geluiden zij maakten. Daarna heeft juf buiten vogelvoer gestrooid om ze te lokken en hebben we een pindaketting opgehangen. Al gauw kwamen er vogels. We konden op een blaadje met foto's bijhouden welke we zagen. Eerst zagen we kraaien en kauwen. Toen kwamen er ook meeuwen en eksters. Toen de grote vogels klaar waren, kwamen de schattige kleine vogeltjes zoals musjes, koolmeesjes en roodborstjes. De grote kraaien kwamen steeds weer terug. De kinderen waren superenthousiast en de meesten hebben wel een uur druk geteld en genoteerd!

16/01/2018 - Rapportgesprekken

Beste ouders/verzorgers,

Binnenkort vinden de rapportgesprekken plaats. Vanaf woensdag 17 januari hangt er op de deur van de klas een lijst waarop u kunt intekenen. 

Let op!! We doen de gesprekken niet samen en we hebben de kinderen verdeeld. Kijkt u dus goed bij welke juf uw kind is ingedeeld. Bij die juf moet u een gesprek inplannen!

Vriendelijke groet, Jolinda en Shoshana

10/01/2018 - Nieuw thema: brr wat is het koud

We hopen dat iedereen een hele fijne kerstvakantie heeft gehad! We zijn weer begonnen met een nieuw thema: Brr wat is het koud! We beginnen het thema aan de hand van het boek: kikker in de kou. Van Max Velthuijs. Waarom heeft kikker het eigenlijk koud? Hij heeft geen kleren en geen warme vacht! We bespreken hoe dieren zich beschermen tegen de koud en hoe wij dat doen als we naar buiten gaan. We kijken naar het weer in de winter en dat er dan sneeuw en ijs kan zijn. Wat is dat eigenlijk, waar is het van gemaakt en wat kun je er allemaal mee doen? Ook kijken we welke dieren het nog meer moeilijk hebben in de winter. We zijn begonnen met een dierenopvang te maken in de klas. Daar kunnen we zieke dieren helpen en weer beter maken. 

Als kinderen spulletjes hebben die met dit thema te maken hebben, mag dit weer worden meegenomen!

 

14/12/2017 - kerstfeest op school

Aan de ouders/ verzorgers.
Donderdag 21 december hebben we kerstdiner. Willen jullie zorgen dat op die ochtend de kinderen een plastic tas met daarin: een bord, bestek en een beker voorzien van naam meenemen naar school.

14/12/2017 - kerststukjes maken

Woensdag 20 december willen we met de kinderen kerststukjes gaan maken.
Willen jullie daarvoor aan de kinderen meegeven:
* Een bakje met erin natgemaakte oase en de naam op het potje.
* Kerstgroen, zoals conifeer, hulst, hedera, mos, groen uit de tuin, maar we kunnen en mogen geen dennennaalden gebruiken in de school i.v.m een allergie van een kind.
* Versieringen als slingers, kleine kerstballetjes enz.
We willen dit graag 19 decmber op school hebben.

13/12/2017 - Verplaatsen bezoek bakkerijmuseum

Helaas kon door de slechte weersomstandigheden afgelopen maandag het uitje naar het bakkerijmuseum niet doorgaan. We hadden erg gehoopt dat het wel zou kunnen maar maandagochtend bleek het toch niet verantwoord genoeg. Gelukkig reageerden veel ouders begripvol.

Het bakkerijmuseum stond hier ook helemaal achter en gelukkig hadden ze nog een mogelijkheid zodat we volgende week dinsdag het uitje in kunnen halen. Zo kan het nog binnen dit thema. We hopen natuurlijk dat er dan weer genoeg ouders zijn die zouden kunnen rijden. We zijn al bezig met vragen en op de deur van de klas hangt ook een lijst.

Hopen dat het dinsdag gewoon door kan gaan!

10/12/2017 - Allerlei Weetjes

Na de Sint zijn we overgegaan naar de kerst. Langzaamaan zijn we de klas aan het versieren en gaan we allemaal leuke dingen doen. Hieronder een lijstje met verschillende activiteiten:

- maandag 11 december naar het bakkerijmuseum in Medemblik

- vrijdag 15 december schaatsen van 10:30-11:15 uur. Als kinderen zelf schaatsen hebben, mogen ze die meenemen. Noren en kunstschaatsen zijn niet toegestaan. Handschoenen zijn verplicht!!! Muts wordt aangeraden. We zoeken nog ouders om mee te gaan die kunnen helpen bij het aan en uittrekken en het schaatsen zelf. Bij de deur van de klas hangt een lijstje waarop je je naam kunt zetten.

- donderdag 21 december kerstdiner. Er komt een lijst op de deur te hangen waarop u iets in kunt vullen om te maken.

- vrijdag 22 december speelgoeddag. De kinderen mogen vandaag 1 stuk speelgoed mee naar school waar ze mee kunnen spelen. Liefst iets zonder batterijen/geluid.

29/11/2017 - naar het bakkerijmuseum

Maandag 11 december gaan we met de groep naar het bakkerijmuseum in Medemblik. Daar gaan we van alles zien en leren over koekjes.

Bij de deur van de klas komt een lijst te hangen voor als u met ons mee wilt om te rijden.

26/11/2017 - Naar het Pietendorp

Het is bijna zover!

 

Vrijdag 1 december gaan we met alle kleutergroepen naar het Pietendorp in Enkhuizen.

We willen graag zo snel mogelijk vanaf school vertrekken dus graag op tijd op school komen en thuis nog even naar de wc gaan.

De kinderen mogen verkleed als Sint of Piet naar school komen. Graag een rugtasje meegeven met een tussendoortje, drinken en lunch. Eventueel droge kleren. Het tasje houden ze die dag bij zich.

Als het verkeer meezit zijn we om 14.00 uur weer op school terug.

 

We hebben er al zin in!

25/11/2017 - pietengym

Zoals elke woensdagochtend hadden we nu ook weer gym van meester Olof. Deze keer stond de gymles in het teken van Sinterklaas en zijn pieten. In de gymzaal was een pietenparcour uitgezet. Alle pietjes konden hier flink oefenen in klauteren en klimmen, gooien en vangen van cadeautjes, gooien in de schoorsteen en als Sinterklaas zitten op de rug van het paard. Na afloop van de gym gingen we met zijn alle naar de klas om ons om te kleden. Hier werden we verrast door strooipiet die ons een bezoek kwam brengen. In de kring kregen alle kinderen een handje pepernoten. Na afloop hebben we nog even gezellig staan dansen met strooipiet.

15/11/2017 - naar de snoepkraam

Vorige week donderdag zijn we met de groep naar de markt geweest. Daar hebben we verschillende kramen bezocht. Eerst kwamen we de notenkraam tegen. Daar hadden ze lekker dingen, we kregen allemaal een handje rozijnen.

Bij de groente en fruitkraam kochten we bananen, appels, mandarijnen en aardbeien. In de klas hebben we dat verdeeld en met elkaar geproefd en gegeten.

Bij de snoepkraam hebben we allemaal verschillende snoepjes gekocht. In de klas hebben we geteld hoeveel we er hadden en hebben we ze gesorteerd. Van welke snoepjes hadden we het meeste? Waar waren er veel of weinig van? Natuurlijk hebben we die ook lekker opgegeten!

14/11/2017 - Appelmoes maken

In de klas hebben we samen appelmoes gemaakt. We hebben eerst besproken wat je daar allemaal voor nodig hebt. We kwamen er achter dat als je appelmoes gaat maken, je eerst een recept nodig hebt. Een van de kinderen ging het recept aan oma vragen, want die maakt de lekkerste! Toen moesten we nog aan appels zien te komen. Gelukkig had een van de kinderen een appelboom in de tuin. Bij het lezen van het recept ontdekten we dat we ook suiker en kaneel nodig hadden. Ook dit werd mee genomen door de kinderen. In de klas hebben we samen appels geschild en in kleine stukjes gesneden en de suiker en kaneel afgewogen. Daarna hebben we de stukjes appel opgezet met een beetje water. Dit moest volgens het recept 10 minuten koken. Daarna hebben we de staafmixer er door heen gehaald en klaar was onze appelmoes. Voor meer foto's kijk bij media.

14/11/2017 - Van snoeptrommel naar fruitmand

Na de herfstvakantie zijn we begonnen met ons thema: Van snoeptrommel naar fruitmand. In de eerste weken hebben we heel hard gewerkt aan onze lampionnen die helemaal bij ons thema pasten: Snoepjes, Lollies, Snoepzakken en Appels.   Alle lampionnen waren tentoongesteld op onze Lampionnenavond. We hadden ze in een mooie droomboom gehangen. Nu gaan we verder met ons thema dat aansluit op Sinterklaas en Kerstmis. In dit thema staat gezond en ongezond eten centraal. Rond de feestdagen wordt er (veel) gesnoept. Als je met kinderen praat over de feesten, dan komt dit vaak ter sprake. Daarom willen wij het gezonde eten er ook bij betrekken. In de klas hebben we een snoep- en fruitwinkeltje gemaakt waar druk wordt gespeeld door de kinderen.

14/11/2017 - Schoolontbijt in de klas

Vorige week dinsdag hadden we het schoolontbijt. De kinderen mochten die ochtend in pyjama op school komen om lekker met elkaar te ontbijten.In de klas waren de tafels al gedekt en na een kort gesprekje over ontbijten, gingen we gezamenlijk eten. Iedereen mocht zijn eigen broodje smeren en zelf bedenken wat hij/zij er op wilde. Het schoolontbijt draait vooral om gezond eten. Er stonden dan ook allemaal gezonde dingen op tafel, zoals: volkoren brood en kadetten, krentenbollen, appelstroop, jam, smeerkaas en gewone kaas, komkommer en appels. Ook konden we kiezen uit melk of thee. Het was een gezellige ochtend en aan het eind heeft juf nog voorgelezen. Kijk ook nog even bij media voor andere foto's.

02/11/2017 - nationaal schoolontbijt

Het nationaal schoolontbijt.
Elke dag gezond ontbijten: iedereen kan het! Daarom is ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ het thema van de 15e editie van het Nationale Schoolontbijt. Een ontbijtjubileum met meer scholen dan ooit! Van 6 tot en met 10 november 2017 gaan op 2.900 basisscholen in het hele land ruim een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op school. En in 265 stadhuizen en drie musea. Begin jij de dag ook lekker, gezond en gezellig?
Ook de Julianaschool gaat meedoen aan het Nationale Schoolontbijt! We maken er op dinsdag 7 november een gezond, leerzaam en gezellig begin van de dag van. Het is handig als de kinderen niet al hebben ontbeten, zodat ze lekkere trek hebben. We beginnen gewoon om half 9! 
De kinderen mogen in hun pyjama op school komen!
 

19/10/2017 - Veiling Williamsday

Op de keuvelavond worden er allemaal leuke activiteiten en dingen geveild voor Williamsday.
Op de borden in de hal vindt u allerlei informatie hierover.

Het veilingsitem van juf Shoshana is een pepernotenkrans die in de sinterklaastijd erg leuk staat aan een deur of op de tafel!

11/10/2017 - de schrijfmachine

Zoals u weet zijn we nog steeds bezig met het thema “Floddertje”.  In de verschillende hoeken worden de verhalen van Floddertje druk nagespeeld.  Vorige week hebben we het verhaal “Floddertje en de bruid” voorgelezen. In dit verhaal gaat Floddertje kijken bij de trouwerij van haar buurmeisje Tine. Floddertje wil graag haar hondje Smeerkees meenemen, maar kan zijn lijn (hondenriem) niet vinden. Dan krijgt zij een idee en haalt uit de schrijfmachine van vader het lint en deze doet ze om bij Smeerkees….
Voor ons een mooie gelegenheid om eens te kijken naar een oude schrijfmachine. Hoe werkt het en waar zit nou dat lint. Samen ontdekken/ bespreken en natuurlijk uitproberen. Na afloop hebben we de schrijfmachine nog nagetekend.

Volgende week is het de laatste week dat wij werken rond dit thema. Wij hebben op donderdag 19 oktober  thema afsluiting in de school. U kunt van 17.30 tot 19.00 uur een kijkje komen nemen.

03/10/2017 - schoolreisje De Helderse Vallei

Dinsdag 26 september zijn we met alle kleutergroepen op schoolreisje geweest naar
“De Helderse Vallei”. Daar hebben we als eerste de kinderboerderij bezocht. We hebben daarna heerlijk gespeeld in de speeltuin en tussen de middag met zijn allen een patatje gegeten. ‘s Middags mochten de schoenen uit om het blotenvoetenpad te lopen en als laatste hebben we nog gezocht naar kriebelbeestjes. Aan het eind van de middag kregen we nog een lekker ijsje. Het was een hele fijne en gezellige dag! We willen alle ouders/ verzorgers heel erg bedanken voor jullie hulp!

26/09/2017 - Soep maken!

Vorige week hebben we uit het boek van Floddertje het verhaaltje voorgelezen over soep maken.
In de klas hebben we hier uitgebreid over gesproken. Toen kwam de vraag: kunnen wij ook tomatensoep maken? De kinderen dachten van wel.
Eerst hebben we de spullen bekeken en benoemd. Daarna zijn we aan het werk gegaan. Tellen en meten, hoeveel water, hoeveel bouillonblokjes in de pan. Tomaten, lente-uitjes en worteltjes wassen en snijden. Daarna alles laten koken en er met een staafmixer door heen. Als laatste mochten de kinderen zelfgemaakte gehaktballen en lettervermicelli toevoegen. En klaar was de soep.
Tussen de middag hebben we gezellig samen aan tafel soep en een broodje gegeten. Lekker smullen!!Zelfgemaakte soep smaakt natuurlijk het lekkerst!

19/09/2017 - Schoolreisje Helderse Vallei

Dinsdag 26 September gaan we met de kleutergroepen een dagje op schoolreis! Het wordt een hele leuk dag, we vertrekken om half 9 en zijn gewoon om 2 uur weer terug op school!

 

Dinsdag 26 September gaan we op schoolreis, het is handig als u uw kind dit mee geeft die dag

Ik ga op schoolreis en ik neem in mijn rugzak mee:

  • Eten en drinken voor de eerste pauze
  • Een setje droge kleren
  • Regen laarzen
  • Regenkleding
  • Eventueel plastic tas

We hebben er al veel zin in! De ouders die mee gaan krijgen nog verdere informatie van de leerkracht

13/09/2017 - Floddertje

Welkom op de blog van de gele groep!

We zijn dit schooljaar begonnen met kennismaken met elkaar. Er zijn natuurlijk nieuwe kinderen bij gekomen en ook een nieuwe juf.
We hebben de eerste week vooral weer lekker met elkaar gespeeld en ontdekt wat er allemaal te doen is in de klas. We hebben verjaardagshoeden gemaakt zodat we nu goed kunnen zien wanneer iedereen jarig is.
Als thema zijn we begonnen met "Floddertje" Naar het boek van Annie M.G. Schmidt. Over een meisje dat samen met haar hondje Smeerkees de hele tijd vies wordt en leuke avonturen mee maakt, terwijl haar moeder haar juist schoon probeert te houden.
Iedereen heeft een tekening gemaakt hoe ze dachten dat Floddertje eruit zou zien. Daarna hebben we het eerste verhaaltje voorgelezen. Daarin kreeg Floddertje allemaal verf over zich heen en moest ze in bad. We hebben gekeken hoe je kleuren kunt mengen en hoe je sop kunt maken. Langzaam aan lezen we steeds meer verhaaltjes voor en doen daar dan leuke activiteiten over in de klas.
We gaan het ook hebben over opruimen/ goed voor de spullen zorgen. Maar ook over schoon en vies. Waar word je lekker vies van en hoe kun je ervoor zorgen dat je weer schoon wordt. Met welke spullen kun je allemaal schoonmaken?

Donderdagavond, 14 september  hebben we onze informatieavond. We hopen dat  we jullie dan ook zien!