Groep 7 Nathalie/Gijs

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Welkom op het blog van groep 7!

We beleven van alles op school! Jullie kunnen ons volgen op deze blog. Ook zetten we hier belangrijke informatie voor ouders neer. Kijken jullie mee?

 

Groetjes,
Juf Nathalie en meester Gijs

05/12/2018 - Kerstdiner

Op donderdagavond 21 december is het kerstdiner. Zoals elk schooljaar zal er eerst een kerstconcert op het schoolplein zijn van 17.30-18.00 uur. Alle kinderen van de school zullen samen gaan zingen. Ieder jaar weer een mooi moment van samenzijn. Het kerstdiner zelf is van 18.00-19.00 uur in de klas. We willen net als vorig jaar weer de kinderen in kookgroepjes laten koken op donderdagmiddag 21 december van 12.00-14.00 uur. Wij zoeken nog ouders die het leuk vinden om een gerecht te maken thuis met een groepje kinderen voor het diner. Wilt u meehelpen deze middag? Geef het bij ons aan! Er hangt een intekenlijst op onze deur. Omdat we dit jaar willen denken aan het milieu, vragen we aan de kinderen om zelf een bord, bestek en beker mee te nemen van thuis. Zo gebruiken we een heel stuk minder plastic wat beter is voor het milieu. 

We hebben zin in deze periode van lichtjes en samenzijn!

05/12/2018 - Excursie Nemo

We hebben een ontzettende leuke en leerzame excursie gehad in Nemo. We hebben veel gezien en gedaan. Wat een te gekke museum is het toch! 

Klik hier voor foto's

05/12/2018 - Sinterklaasviering

Wat hebben we vandaag een mooie dag gehad samen. De kinderen hebben allemaal hun best gedaan op de surprises en gedichten. Aan het einde van de dag kwam Sinterklaas nog even langs met zijn pieten. Wat een gezellige groep is het toch met elkaar! 

Klik hier voor foto's

21/11/2018 - Week van de mediawijsheid

Deze week doen wij mee met de Week van de mediawijsheid. Dit is een online game waar de kinderen leren veilig internetten en sociale media te gebruiken. Met de hele klas beantwoorden we verschillende opdrachten. Voor sommige opdrachten lezen we een tekst of kijken we een filmpje.

Zo hebben we vandaag onder andere geleerd hoe je Whatsapp kunt gebruiken, wat je wel en niet moet doen op sociale media en dat je goed moet omgaan met je persoonlijke gegevens en foto's. De kinderen worden door de opdrachten die we doen mediawijs. Ook leren we veel nieuwe en moeilijke woorden zoals ransomware en tweestapsverificatie. 

Samen strijden we deze week tegen alle andere scholen in Nederland die meedoen. De school met de meeste punten is de winnaar. 

Enkele handige sites die we hebben gekregen deze week zijn:

Tips om veilig te internetten:https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk/

Goede kindersite over mediawijsheid: https://www.hoezomediawijs.nl/

Site met meer informatie over de Mediamastergame die we spelen:https://www.mediamasters.nl/informatie/

We merken dat veel kinderen nu een mobiel hebben en ook op de computer op internet zijn. We bespreken in de klas de kansen en gevaren van (digitale)media. Ook is het natuurlijk goed om hier thuis aandacht aan te geven. 

14/11/2018 - Tijdreis van de wetenschap

We zijn in de klas al lekker bezig met ons thema. Zo zijn er nu al een aantal geslaagde 3D prints gemaakt met de 3D printer. Er wordt met behulp van het programma Tinkercad een 3D ontwerp gemaakt. Bij dit ontwerp wordt ook gelet op de functie. Waarvoor ga je dit ontwerp gebruiken? Zo zijn er een aantal leuke sleutelhangers geprint! Met elkaar hebben we een tekst gelezen over een meisje die een 3D prothese kreeg. De voordelen van deze techniek is dus ook in de medische wereld te zien. Maar ook bestaan er nu 3D printers die chocola en textiel kunnen printen. Door het werken met de 3D printer en de teksten die we lezen ontstaan er al goede onderzoeksvragen. De muur hangt bij ons vol met vragen! Zoals waarom is de printer eigenlijk uitgevonden? Dat is gelijk een mooie ingang naar ons bezoek naar museum Nemo komende week. Daar krijgen we (nadat we eerst zelf rondkijken en dingen gaan doen in het museum) namelijk een workshop:

Tijdreis wetenschap

We weten heel veel over de wereld om ons heen, maar dat is niet altijd zo geweest. Hoe zijn we aan al die antwoorden gekomen? Hoe kan het dat we nog steeds nieuwe dingen leren?

In deze workshop zien en ervaren de leerlingen hoe kennis zich in de loop der jaren kan ontwikkelen. Aan de hand van de tijdvakken wordt met behulp van een spannende demonstratie uitgelegd hoe dingen werden ontdekt over bliksem en elektriciteit. Vervolgens maken de leerlingen een tijdreis langs experimenten over de regenboog, Ze onderzoeken waar een regenboog ontstaat, waar de kleuren van de regenboog vandaan komen en wat wij tegenwoordig met deze kennis doen. Als de leerlingen alle historische experimenten hebben uitgevoerd, presenteren ze de experimenten aan elkaar en vallen de puzzelstukjes op hun plaats. 

Deze kennis van de workshop kunnen we weer mooi toepassen op ons onderwerp. Er zijn verschillende uitvindingen gedaan zoals de computer, internet, mobiel en 3D printer. Maar waarom is dit ooit uitgevonden? Waar was er behoefte aan? Door welke kennis en behoeftes door de tijd heen is dit ontwikkeld en hebben wij hier dagelijks mee te maken? We kijken dus naar het heden, blikken terug naar het verleden en maken met deze antwoorden een vooruitblik naar de toekomst. Zo bekijken we delen van de geschiedenis van de wetenschap.

14/11/2018 - Sinterklaas in groep 7

Komend weekend komt Sinterklaas weer in ons land. Net zoals vorig schooljaar zullen we met elkaar lootjes gaan trekken en voor elkaar surprises (met gedicht) maken. Op maandag 19 november gaan we samen lootjes trekken. De kinderen krijgen van school 6 euro om te besteden voor een cadeau. Mochten er materialen nodig zijn voor de surprise dan hebben wij op school genoeg en horen we dit graag van uw kind. Op woensdag 5 december zullen we de suprises gaan uitpakken. De surprises mogen vanaf dinsdagmiddag 4 december gebracht worden naar de klas. Vergeet hem nog niet nog even in te pakken zodat het echt nog een geheim blijft voor iedereen. Wilt u ervoor zorgen dat er duidelijk een naam op staat? 

Verder zorgen wij voor de tussendoortjes en drinken op deze dag. De lunch verzorgen wij echter niet, dus willen wij vragen om dit deze dag mee te geven.

Wij hebben er nu al veel zin  met de groep! De voorpret is er al!

06/11/2018 - Lichtjesavond en goede doel Sulawesi!

Op donderdagavond 8 november is het zoals elk schooljaar lichtjesavond. De avond duurt van 17.30- 19.00 uur. Door de hele school kunt u de lampionnen bewonderen van de kinderen.

Ook is er deze avond een goed doel wat centraal staat en dat is Sulawesi. Alle groepen en de ouderraad dragen hun steentje bij deze avond. Er is bijvoorbeeld eten en drinken te koop en tweedehands boeken. Dus neem ook deze avond uw portemonnee mee, dan steunen we samen Sulawesi!

06/11/2018 - Excursie Nemo

Op donderdag 22 november gaan wij met de klas naar Nemo in Amsterdam. De kinderen worden gewoon om 08.30 uur op school verwacht. We zullen met elkaar de trein nemen van 09.07 uur vanaf Schagen. Met elkaar lopen we vanaf
Amsterdam Centraal naar Nemo. Van 10.30 uur tot 13.30 uur zijn wij
daar welkom. Het laatste uur zullen wij ook een workshop gaan volgen. Na deze workshop gaan wij weer naar het station en nemen wij de trein van 14.09 uur vanaf Amsterdam Centraal. Wij zullen om 15.06 uur weer op station Schagen aankomen. Wij zijn dus deze dag later uit dan gewoonlijk. Samen met de kinderen loop ik weer naar school. Natuurlijk kunnen jullie ook op het station wachten. 
 
Zou iedereen er voor willen zorgen dat er een rugtas met lunch, drinken en tussendoortjes mee wordt gegeven?
 
Voor deze dag ben ik nog op zoek naar ouders die mee willen met ons. Ik wil jullie dan wel vragen om zelf voor een treinkaartje te zorgen vanwege de kosten. Het bezoek aan Nemo is gratis voor begeleiders. Als het je leuk vindt om mee te gaan dan horen wij het graag!

06/11/2018 - Thema Next Level!

We zijn na de vakantie al weer lekker begonnen met ons nieuwe thema Next Level! Een thema waar we in deze wereld van techniek dagelijks mee te maken hebben. Techniek is natuurlijk een heel ruim begrip. We gaan ons daarom op een aantal subthema's focussen. De subthema's zijn:

Gamen

Samen gaan we onderzoeken waarom er eigenlijk games zijn ontstaan. Hoe een game precies werkt en natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag! Met behulp van het programma Scratch leren de kinderen zelf een game programmeren. Ook zullen we met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen zoals gameverslaving.

3D printer

Steeds vaker zie je het gebruik van een 3D printer. Niet alleen plastic maar ook voedsel en textiel kan tegenwoordig geprint worden. We gaan deze ontwikkeling onderzoeken. Ook hebben we op school een 3D printer. Daar gaan wij mee aan de slag! De kinderen mogen elk 2 prints maken die ze zelf hebben ontworpen met Tinkercad. We zullen kritisch naar het ontwerp steeds kijken. Waar kan je het voor gebruiken? Alle kinderen mogen 1 ontwerp zelf bedenken en het andere ontwerp is een opdracht. Maak een print voor in de kerstboom!

Internet

Steeds meer kinderen zijn dagelijks op internet bezig. Op school voornamelijk om dingen op te zoeken. Maar het web is inmens groot en de kinderen verdwalen. We gaan samen leren hoe je het beste informatie kan vinden en welke websites bruikbaar zijn. Ook doen wij met de klas mee aan de week van Mediawijsheid. Zie hieronder de link voor meer informatie. We gaan met elkaar in gesprek over social media en over veilig internetten.

https://www.weekvandemediawijsheid.nl/

 

03/10/2018 - Afsluiting thema

Op woensdagavond 17 oktober is er de afsluiting van ons thema van 17.30-19.00 uur. In alle klassen kunt u bewonderen wat er is gedaan in het eerste thema. In onze klas laten wij onze prachtige eilanden zien met een natuurramp erop. De kinderen zijn experts geworden van een natuurramp en delen hun gevonden kennis met jullie. Ze hebben hier echt hard aan gewerkt!

Ook zijn wij trots op onze kwaliteitenstenen. Deze zullen te bewonderen zijn op onze 'schateiland' in de klas. Wij hopen dat jullie allemaal komen kijken!

Er is ook een onderzoeksgroepje onderzoek aan het doen naar de Tsunami. Op dit moment is helaas Sulawesi getroffen door een Tsunami waar vele slachtoffers zijn gevallen. Wij zijn als groep hier erg bij betrokken. Deze groep wilt ook een inzameling houden deze avond voor alle slachtoffers. Er zal een grote bus staan waar u eventueel een donatie kunt doen. Wij zorgen dat het geld bij het goede doel komt.

03/10/2018 - You rock!

Dit thema zijn wij ook met kwaliteiten bezig. Het begon allemaal op de informatieavond. Alle ouders mochten een steen uitkiezen en hierop een kwaliteit van zijn of haar kind opschrijven. De volgende ochtend stond er een schatkist vol stenen met mooie kwaliteiten. Wauw! De kinderen waren onder de indruk. Op deze steen verzamelen we dit thema allemaal kwaliteiten. Kwaliteiten die we zelf bij ons vinden passen, een kwaliteit die een klasgenoot geeft of de juf. 

Welke kwaliteiten zijn er eigenlijk allemaal? In kleine groepjes hebben we met elkaar gepraat over kwaliteiten. Hier hebben we het kinderkwaliteitenspel bij gebruikt. We hebben het ook onszelf gehad. We zijn allemaal anders en dat is juist mooi en bijzonder! Er kwamen heel mooie en open gesprekken bij de kinderen. Kinderen die goed weten wie ze zijn, maar ook kinderen die hun mooie kwaliteiten niet zagen. Die kinderen hebben we samen geholpen. En wat deed deze groep dat ontzettend mooi! Ze gaven allemaal een kwaliteit met uitleg aan deze persoon. Hij of zij kreeg daardoor meer zelfvertrouwen en een blij gevoel. In de groep hebben we op een groot vel een boom gemaakt. Met bovenin de kwaliteit waar we trots op zijn/goed beheersen en onderaan de boom een kwaliteit waar we graag in zouden willen groeien. Dit laten we zien op de afsluiting van het thema op woensdag 17 oktober. Komt dat zien!

03/10/2018 - Vervanging meester Thomas en de kennismakingsgesprekken

Doordat juf Manon helaas ziek is in groep 8, is besloten dat meester Thomas zolang de groep overneemt. Juf Sandra zal in ieder geval tot de herfstvakantie in groep 7 op de maandag en dinsdag voor de klas staan. Achter de schermen zijn we allemaal druk bezig om een goede en blijvende oplossing te vinden voor de maandag en dinsdag. Als wij meer weten wordt u op de hoogte gesteld.

De kennismakingsgesprekken waren voor de herfstvakantie gepland. Dit verschuiven we tot na de herfstvakantie. Wij vragen hiervoor uw begrip. Mocht u toch behoefte hebben om eerder een gesprek met juf Nathalie te hebben, dan bent u natuurlijk welkom. Op woensdag, donderdag en vrijdag is Nathalie op school om een afspraak te maken.

03/10/2018 - Expeditie Schoolreis!

Op donderdag 20 en vrijdag 21 september zijn wij op schoolreis geweest. Vanaf school zijn we direct naar het strand in Callantsoog gegaan. Daar gingen we in 4 teams strijden door middel van verschillende expeditie robinson spelletjes. De kinderen zagen er te gek uit, allemaal hadden ze de kleur van hun team. Elk team had een naam bedacht en een vlag erbij gemaakt. De kinderen vonden het erg leuk. Helaas waren we in een echte expeditie beland, het begon heel erg te stormen! We hebben met elkaar besloten om naar de camping alvast te gaan. Daar konden we opwarmen en hebben we lekker op de camping gespeeld. 's Avonds een lekker patatje met een snack, hmmm! Na het avondeten weer lekker spelen totdat het donker werd. Juf Nathalie had bedacht om een smokkelspel te gaan doen. In eerste instantie hield ze de klas voor de gek, we gaan het spel doen met echt smokkelwaar! De kinderen konden het niet geloven! Natuurlijk was het een grap, iedereen was erin getuind! Maar nu op naar het bos waar een open veld was. Daar hebben we het spel meerdere keren gespeeld waar de ouders lekker fanatiek mee deed. Het was erg leuk! Hierna tanden poetsen en naar de tent!

De volgende dag zijn we naar Monkey Town geweest. Daar hebben we heerlijk gespeeld. Ook de jongens en meiden tegen elkaar basketballen. Even later deed ook de juf en de ouders mee! Dat was leuk. Na deze mooie dag gingen we weer terug naar school. 

We hebben flinke storm gehad deze twee dagen en wat ben ik toch ongelooflijk trots als juf op deze klas. We vonden het net echt Expeditie Robinson. De kinderen hebben niet geklaagd en hebben er met elkaar een te gek schoolreisje van gemaakt! Wat een supergroep!!! We hebben elkaar deze dagen beter leren kennen en we gaan er zeker een mooi schooljaar van maken!

Ook wil ik bij deze alle ouders bedanken die mee waren! Ivan, Michelle, Maarten, Marjolein en Sylvia, ontzettend bedankt voor al jullie hulp! Jullie zijn toppers! Natuurlijk ook veel dank aan de ouders die extra heen en terug hebben gereden. Bedankt allemaal!

05/09/2018 - Thema: Expeditie Robinson!

Dit thema worden de kinderen echte expeditieleden, oftewel Robinsons! De kinderen zullen uiteindelijk samen een eiland maken waar zij survivalexperts van zullen zijn. We gaan samen op onderzoek hoe je het beste kunt overleven op een onbewoond eiland. Wat heb je eigenlijk nodig om te overleven? Hoe kom je aan drinkwater? Hoe maak je vuur? Dat zijn een paar vragen die we samen al met de kinderen hebben bedacht.

We beginnen dit schooljaar weer opnieuw samen en daarom richten we ons ook op het opnieuw ontdekken van elkaar, samenwerken, talenten en kwaliteiten ontdekken van jezelf en de ander. Deze kwaliteiten verzamelen we gezamenlijk de komende weken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun kwaliteiten ontdekken en dit gaan we dan ook op een bijzondere manier bewaren. Op de informatie avond wordt duidelijk hoe...

Tevens zullen we de kant opgaan van de natuur. We staan stil bij de gebeurtenissen op dit moment zoals de vele aardbevingen op Lombok. Meerdere natuurrampen zullen we gaan onderzoeken en verwerken op ons eiland. Hoe ontstaat bijvoorbeeld een vulkaan? Hoe overleven we dit? Kunnen de kinderen inventieve oplossingen bedenken? Kortom, een avontuurlijk thema waar we veel zullen gaan ontdekken!

05/09/2018 - Informatie avond

Op donderdagavond 13 september van 19.30-20.30 uur is er een informatie avond voor alle ouders. Op deze avond zullen wij met elkaar gaan kennismaken en vertellen wij kort wat over groep 7. Wij hopen u allen te zien op deze avond! 

05/09/2018 - Welkom in groep 7!

Wij hopen dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad! Deze week zijn we weer lekker begonnen met elkaar. Meester Thomas staat op maandag en dinsdag voor de groep en juf Nathalie op woensdag, donderdag en vrijdag. We hebben beide heerlijke dagen met deze groep gehad. Wat een leuke, nieuwsgierige en gezellige groep is dit toch! We gaan er een te gek schooljaar van maken!