Groep 7-8 Marjolein/Gijs

Al het nieuws uit deze groep op een rijtje.

Groetjes,
Juf Marjolein en meester Gijs

05/01/2019 - kerstdiner 2018

Wat hebben we een gezellig en bijzonder kerstdiner gehad met elkaar! Iedereen zag er heel mooi uit, er was heerlijk eten klaargemaakt en de klas was omgetoverd tot een sterrenrestaurant. Ook hadden we allemaal een kerstkaart gemaakt voor iemand uit de klas. Op de kerstkaart stond een persoonlijke wens en een mooi compliment. Tijdens het diner lazen we om de beurt onze kaarten voor. Wat een feest!
Als u hier klikt, kunt u enkele foto's van het kerstdiner bekijken.

05/12/2018 - Sinterklaasfeest!

Wat een fantastische dag hebben we gehad met elkaar! Het begon vanochtend al op het plein. Twee keer heeft de groep laten zien wat een goede dansers we in de klas hebben. Eerst voor de hele school dansen en dan nog een keer voor Sinterklaas.
In de klas begonnen we met het uitpakken van de surprises en voorlezen van de gedichten. Wat een werk had iedereen er van gemaakt! Allemaal mooie, originele surprises en prachtige gedichten. Na het uitpakken van de cadeaus hadden we ook nog tijd voor een paar leuke spelletjes. Aan het eind van de dag kwam Sinterklaas nog langs en las een mooi gedicht voor. Wat een heerlijke dag met de leukste groep kinderen die er bestaat!!
Als u hier klikt, kunt u de foto's van deze dag bekijken.

04/12/2018 - Eerste bestelling af!

Onze eerste grote bestelling is af! Bea (van De Activiteit) komt regelmatig bij ons in de klas om te filmen. Ze is heel enthousiast over wat wij doen in het naaiatelier. Ze heeft bij ons 14 kerstpakketten besteld voor de medewerkers van De Activiteit. Ze wilde dan graag dat wij de tassen gingen maken en dat de Wereldwinkel 3&8 van groep 8, de tassen gaat vullen met dingen uit de wereldwinkel.
Het was een heel werk en ook best ingewikkeld om de tassen te maken, maar met een beetje hulp van een paar oma's en moeders, is het ons gelukt! We hebben 14 mooie tassen gemaakt. Nu gaan ze naar de wereldwinkel waar de tassen gevuld gaan worden.
We zijn heel trots op de tassen. Ook hebben we nu ons eigen merk. We hebben labeltjes besteld met De Stoftovenaars erop. Deze hebben we op alle tassen genaaid. Dat ziet er heel echt en professioneel uit.
Verder hebben we nog meer bestellingen afgeleverd. Juf Sandra heeft een mooie nieuwe laptophoes, gemaakt door Redan. Juf Nathalie van groep 7 had twee mooie verjaardagsstoelhoezen besteld. MiMi en Taqi hebben daar hard aan gewerkt. Ook die zijn afgeleverd. In de groep van juf Nathalie zit elke jarige voortaan op een mooie verjaardagsstoel!
Er liggen nog meer bestellingen op ons te wachten, dus daar gaan we nu gauw mee aan de gang. Als u ook iets bij ons wil bestellen, kan dat natuurlijk altijd!

20/11/2018 - online krant

Wij zijn bezig met de 3e krant van ons naaiatelier.  De 1e en 2e krant was gewoon nog op papier, en nu doen we het wat makkelijker door de krant online te zetten. We hebben dit besloten omdat het veel beter is voor het milieu. We zijn natuurlijk heel goed bezig met de krant maar hij is nog niet klaar. Als de krant klaar is zetten wij het in de nieuwsbrief en dan weet u het. We weten al zeker dat de krant voor de kerstvakantie uitkomt. 
De onderwerpen die u kunt verwachten van ons zijn:

  • Onderzoek naar smaak.
  • Wat u kunt bestellen.
  • Hulp aan groep 3. 
  • Infomatie over ons naaiatelier De Stoftovenaars.

09/11/2018 - Lampionnenavond groep 7/8

Wat een geslaagde lampionnenavond! Onze lampions van stof waren heel erg mooi geworden. Iedereen had het op een andere manier gedaan. Allemaal anders en allemaal even mooi.
In de gymzaal hadden we een mooie kraam gemaakt. Ons Naaiatelier de Stoftovenaars verkocht eigengemaakte sleutelhangers. Ook dat was goed geslaagd. Er werden zo'n dertig sleutelhangers verkocht voor het goede doel.
Als u hier klikt, kunt u foto's van deze avond bekijken.
En dan kunnen we nu weer goed aan de gang met de opdrachten voor het naaiatelier. Veertien tassen moeten we maken! Dat is nog best een hele klus. We kunnen nog steeds wel wat hulp gebruiken!

17/10/2018 - Opening Naaiatelier

Na het avontuur met de vernielde caravan zijn we hard aan de gang gegaan met de nieuwe ruimte voor het naaiatelier. En dat is hartstikke goed gelukt! Troy heeft ons nieuwe logo getekend, Redan heeft een mooie poster gemaakt, Tess en Haley hebben weer een nieuw krant gemaakt, Jennifer en Chloë hebben een mooi naamkleed gemaakt voor het atelier en alle kinderen hebben heel erg hard gewerkt om alles af te krijgen voor de thema afsluiting. Hoezo thema afsluiting? Eigenlijk is het geen afsluiting, maar een begin, een start.
Tijdens de thema afsluiting hebben de kinderen samen het atelier officieel geopend. Dat deden ze door een gordijn dat voor de deur hing weg te trekken. Daarna konden alle ouders en kinderen ons nieuwe atelier bekijken. We hebben heel veel enthousiaste reacties gekregen. Ook zijn er al een aantal bestellingen gedaan. We kunnen na de herfstvakantie dus echt aan de gang!
Als u hier klikt, kunt u foto's bekijken van de thema afsluiting.

12/10/2018 - Ijsje verdiend!

We hadden best wel een heftige week gehad maar ondanks wat er allemaal gebeurd was zijn wij alsnog doorgegaan met onze planning. De kinderen van groep 8 hadden vandaag de NIO toets en de kinderen van groep 7 hadden een rekentoets gemaakt. We hebben heel hard gewerkt deze week en als verrassing zijn we met de hele klas een ijsje gaan eten! We waren naar de picobello geweest en we hadden erg genoten van onze ijsjes.
We hebben gelukkig inmiddels al een nieuw naaiatelier gemaakt in de meisjeskleedkamer. Tijdens de thema afsluiting kunt u dat zien.
We hebben vandaag ook nog met z'n allen het nieuwe logo gemaakt voor ons naaiatelier. Het logo laat zien dat wij duurzaam werken want we recyclen oude stoffen. We hebben ook een supertoffe naam voor ons atelier bedacht. Die verklappen we nog niet!


 

12/10/2018 - Caravan vernield

Wat een schrik toen we maandag op school kwamen. De deur van de caravan stond open. Toen we naar binnen keken, zagen we dat er veel kapot gemaakt was. Ook lagen er overal peuken en lege flesjes van drinken. Ook bekertjes. Er was gereedschap weg en ook de brandblusser.
Het grote raam van de caravan was helemaal stuk gemaakt. Wat nu??
We waren maandag allemaal heel erg boos en teleurgesteld. We hebben de hele dag veel gesprekken gevoerd. Aangifte gedaan bij de politie en de krant ingeschakeld.
We kwamen er ook achter dat we veel moesten veranderen. In het logo hadden we een caravan getekend bijvoorbeeld. Dat moest dus anders. Ook de caravankrant kan geen caravankrant meer zijn.
Dinsdag kwam de krant, een verslaggever en een fotograaf.
Op woensdag stonden we in de krant. Als u hier klikt kunt u het artikel in de krant bekijken.
Ook zijn we al weer hard bezig om een nieuw atelier te maken. Dit keer in de school. De meisjeskleedkamer gaan we helemaal leeghalen en inrichten als atelier.

01/10/2018 - Intelligentieonderzoek groep 8

Volgende week vrijdag vindt voor groep 8 het NIO onderzoek plaats. Dit is een intelligentieonderzoek. We gebruiken de resultaten van dit onderzoek (samen met onze eigen bevindingen) voor de advisering naar het VO. Dit onderzoek wordt afgenomen door een onderzoeker van onderzoeksbureau School en Onderwijsservice. Er komt een onderzoeker in de klas die dit onderzoek met de hele klas afneemt. Dit duurt ongeveer 2 uur. Groep 7 gaat op deze ochtend met juf Marjolein ergens anders in de school aan het werk.

01/10/2018 - De Caravan Krant van groep 7/8

Onze eerste echte krant is uit!
Omdat we denken dat niet iedereen weet waarom die caravan op het schoolplein staat, brengen we een krant uit waarin we iedereen op de hoogte houden van waar wij mee bezig zijn.
We willen u graag laten weten hoe we van een oude caravan een echt naaiatelier maken.
Als u hier klikt kunt u de krant lezen. Het is de bedoeling dat we nog voor de herfstvakantie een tweede nummer van de krant uitbrengen. Dan weten we ook iets beter hoe een echte krant eruit moet zien en hebben we waarschijnlijk ook echt nieuws!

05/09/2018 - Kleding maken

Dinsdag kregen de kinderen een leuke, maar lastige opdracht. Zoek een mooie lap stof uit en maak een kledingstuk. In een tweetal ging iedereen heel enthousiast aan de slag. Lange broek, korte broek, rok, jurk, jasje, shirt, bloes. Van alles wordt er gemaakt. Maar hoe moet dat? Waar begin je mee? Sommige kinderen gingen op de stof liggen zodat de contouren overgetrokken konden worden. Anderen gingen de maat nemen bij elkaar. Maar hoe doe je dat eigenlijk, de maat nemen?
Er werden al doende veel ontdekkingen gedaan. Als je iets in elkaar zet, heb je extra stof nodig. Als je plooien wil maken in een rok heb je heel veel extra stof nodig. Hoe moet je eigenlijk naaien zonder dat je de draad ziet?
We zijn er nog niet, de kledingstukken zijn nog niet klaar, maar het is een leuk experiment en we ontdekkken veel. We hebben waarschijnlijk nog wel experts nodig om ons te helpen bij het maken van kleding, maar het begin is er.
Er worden ook al veel andere dingen bedacht die we kunnen gaan maken: etuis, gordijntjes, kussentjes.
Wie komt de kinderen helpen met naaien op de naaimachine???!!

05/09/2018 - Mooie start van het nieuwe jaar!

We zijn het schooljaar goed gestart! Met heel veel enthousiasme hebben we ons in het eerste thema gestort.
Heel spannend natuurlijk, zo'n start van het nieuwe schooljaar. Zeker omdat we in een voor ons nieuw gebouw starten. Wel heel leuk met zoveel leeftijdgenootjes in een school.
Het thema heet: 'Wij maken het in ons naaiatelier!' Naaiatelier? Ja, wij gaan van alles maken van textiel. En we hebben een oude caravan gekregen die we mogen ombouwen/verbouwen en opknappen tot een echt naaiatelier. Dat is nog best lastig. We weten namelijk nog helemaal niet hoe je dat moet doen, iets maken van een lap stof. En wat willen we dan maken? Veel werk te doen dus! We zijn al goed gestart met enkele leuke startactiviteiten. We hebben een aantal lappen stof al heel precies bekeken. Wat een verschillende soorten stof zijn er! Maar hoe maken ze zo'n lap stof eigenlijk? En zijn draden ook stof? Hoe maak je van een katoenplant een lap stof? Hoe komt het dat sommige stoffen rekken en andere niet? De kinderen zijn al heel nieuwsgierig geworden! We gaan dus maar eens op onderzoek uit. Precies uitzoeken hoe stof wordt gemaakt en waarom en waarvoor en wat je er allemaal mee kunt.
En dan is er nog die caravan. Daar moet dus een werkplaats komen. Met naaimachines in ieder geval. Maar hoe dat er precies moet uitzien en wat we daar allemaal voor nodig hebben, weten we ook nog niet. Wat we wel weten is dat we het niet alleen kunnen. We kunnen bij het verbouwen en inrichten van de caravan wel wat hulp van ouders gebruiken. Als u denkt: dat lijkt me leuk, laat het ons dan even weten! We gaan eerst eens zelf goed nadenken over hoe we het willen. Dan kunnen we iets preciezer laten weten welke hulp we nodig hebben.