Groep 6 Marieke

Welkom op de blog van groep 6!

Op onze blog houden we u op de hoogte van activiteiten die we doen. Ook komen er regelmatig belangrijke mededelingen op te staan. Neemt u af en toe eens een kijkje?

Groetjes,
Juf Marieke

17/01/2019 - Baby

Het is alweer een beetje oud nieuws (en dat tijdens een thema 'Als ik de baas zou zijn van het journaal...') maar zoals u weet ben ik in verwachting van ons eerste kindje! We zijn heel blij, wat is dit bijzonder! Voor de vakantie heb ik het aan de klas verteld door een spelletje galgje te spelen en de echo-foto kwam aan een heliumballon uit een doos. De kinderen reageerden erg leuk en hadden leuke, lieve en grappige vragen! Inmiddels ben ik 17 weken zwanger. Op 24 juni ben ik uitgerekend en op 27 mei ga ik met verlof. Dat is 3 weken na de meivakantie en 7 weken voor het einde van het schooljaar. Natuurlijk zal er voor goede vervanging worden gezorgd, en voordat ik met verlof ga, zorg ik dat ik alle eindrapporten heb geschreven en hoop ik alle ouders ook nog te hebben gesproken. Bedankt voor alle lieve woorden, kaartjes, cadeautjes en andere leuke benaderingen: heel leuk!

17/01/2019 - Gelukssteentjes

Het is weer 'CITO-tijd'... De kinderen maken de verplichte landelijke toetsen. Sommige kinderen vinden dit helemaal niet erg, andere kinderen kunnen hier toch onzeker of zenuwachtig van worden. Ik heb de kinderen al uitgelegd dat de toetsen die we maken verplicht zijn, en dat we ze vooral daarom maken. We kunnen zo zien of ze weer iets beter zijn geworden in bijvoorbeeld rekenen of begrijpend lezen dan vorig jaar, en dat is natuurlijk altijd zo, want ze hebben weer veel meer nieuwe dingen geleerd. Ook heb ik ze op het hart gedrukt dat ik hen veel beter ken dan die paar toetsen, dus dat ze zich er echt geen zorgen om hoeven te maken: ik zie de kinderen 27,5 uur per week en één toets meet maar 2 uurtjes in een heel jaar. Alle kinderen hebben een gelukssteentje uitgekozen. De steentjes helpen voor van alles: ze helpen je als je onzeker bent, als je verdrietig bent, zenuwachtig of boos. Ze kunnen je rustig maken, of zelfvertrouwen geven, maar ze zijn vooral ook gewoon mooi. De steentjes hebben bij iedereen een mooi plekje in de laadjes gekregen en zo nu en dan zie ik er zomaar even ergens eentje uit een laadje komen...

17/01/2019 - De redacties zijn hard aan het werk!

In onze eerste redactievergadering hebben we besloten welke nieuwsitems wij in ons eerste journaal willen hebben, waarna we de taken konden verdelen. In elk nieuwsitem zit nu een presentator/presentatrice, een correspondent(e), een regisseur/regisseuze, een cameraman of -vrouw en iemand die verantwoordelijk is voor de achtergrond. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het hele item. Dat houdt best wel wat in! Er moet vergaderd worden, iedereen moet het uiteindelijk eens worden, er moeten teksten komen, waarbij we hebben geleerd dat het om het schrijfgenre 'verslag' gaat, er moet bepaald worden op welke lokatie de correspondent opnames gaat maken, wie hij of zij gaat interviewen en wat er dan gevraagd moet worden, enz. Weer zo'n mooi proces!
Twee kinderen zullen alle beelden uiteindelijk monteren en weer twee andere kinderen maken de studio waarin gepresenteerd zal worden. We hebben ons journaal na een stemming 'Het JSN journaal' genoemd (Juliana School Nieuws), en binnenkort zullen we onze eerste uitzending met alle kinderen van de Julianaschool én met u als ouders delen.

17/01/2019 - Onze kerstmusical is gefilmd!

Super nieuws! De vader van Gijs heeft de kerstmusical helemaal gefilmd! Hij heeft deze ook op een USB-stick gezet en deze ligt in de klas. Mocht u het leuk vinden om deze te kopiëren, dan kunt u de stick bij ons in de klas ophalen. Bedankt Frank en Ingrid, echt heel leuk dat de show is vastgelegd.

15/01/2019 - Studiedagen en thema-afsluiting

In de komende periode zijn een aantal studiedagen gepland, waarop de kinderen vrij zijn:
- Woensdag 6 februari
- Donderdag 14 en vrijdag 15 februari (en daarna begint ook meteen de voorjaarsvakantie)
- Maandag 25 februari (de maandag na de vakantie)
De voorjaarsvakantie duurt voor de kinderen dus extra lang.

Op dinsdag 12 februari is de thema-afsluiting, in de middag, en alleen voor kinderen van de Julianaschool (hierbij gaan alle kinderen in gemengde groepjes de school door om elkaar te vertellen over hun eigen thema).

15/01/2019 - Naar het Rijksmuseum!

Het is nog ver weg, maar in het volgende thema zullen we met de klas naar het Rijksmuseum gaan. Dit bezoek past helemaal in het thema wat we dan zullen draaien. We gaan op woensdag 13 maart en zullen hier een geweldig programma volgen. Echter, dit programma duurt van 13.00 uur tot 15.30 uur. Dat betekent dat we pas rond 17.00 uur weer terug zullen zijn in Schagen. Ik hoop dat dit geen problemen geeft nu u dit al zolang van tevoren weet...
Voor het bezoek zijn we ook op zoek naar rij-ouders! Mocht u kunnen rijden, dan kunt u dit aangeven op de lijst in ons halletje. Alvast bedankt!

15/01/2019 - Rapporten en gesprekken

Deze themaperiode schrijf ik de rapporten en deze wil ik graag met u bespreken. Bij de ingang van de klas hangt een inschrijflijst waarop u hier een afspraak voor kunt maken. Hopelijk lukt het u om dit zo spoedig mogelijk te doen. 

15/01/2019 - 'Als ik de baas zou zijn van het journaal...'

Ons derde thema is gestart! Het heet 'Als ik de baas zou zijn van het journaal...' Na een eerste week van oriënteren, beginnend onderzoek en plannen maken, zijn we deze week al gestart met het maken van ons eerste journaal! We zullen iedere week een journaal uitbrengen, voor u als ouders én voor alle kinderen van de Julianaschool. Daar komt veel bij kijken! Want welke rollen moeten we allemaal verdelen en welke taken komen daarbij kijken? Hoe maak je eigenlijk een journaal en hoe beslis je welke nieuwsitems er in komen? Er is een groot verschil tussen positief/goed nieuws en negatief/slecht nieuws en sommige kinderen kunnen ook bang worden van teveel slechte nieuwsberichten. Daarover hebben we een mooie brief gelezen, die ook bij de ingang van onze klas hangt. Het stelde ons in ieder geval een beetje gerust en we willen er ook een item aan besteden in ons eerste journaal. Het belooft weer een interessant en leuk thema te worden! Mocht u nog leuke ideeën of suggesties hebben, dan horen wij dit natuurlijk graag!

15/01/2019 - Kerstdiner

En maar 2 dagen na ons grote succes van de musical, mochten we alweer ee navondje op school komen! Nu om gezellig met elkaar van het kerstdiner te genieten. En genieten, dat hebben we gedaan! Wat waren er heerlijke dingen gemaakt! Alle ouders die 's middags hebben geholpen met het maken van deze lekkernijen: heel erg bedankt! De tijd vloog voorbij! Om 19.00 uur waren we nog maar net (of zelfs nog net niet) klaar met eten. Een goed teken van een heel gezellige avond met elkaar.
De volgende dag zouden we deze geslaagde periode afsluiten met het vertonen van onze kunsten op de ijsbaan op de markt in Schagen, maar jammer genoeg was de ijsbaan gesmolten toen we hier aankwamen. Vette pech, maar binnenkort hoort u meer over hoe we dit toch nog een beetje goed gaan maken, met een ander schaatsuitje!

15/01/2019 - Een fantastische musical!

Het is alweer een heel tijdje geleden, maar wat hebben de kinderen voor de kerstvakantie een ontzettend mooie musical neergezet! Ik ben echt heel erg trots op alle kinderen. Wat was het een geweldig proces en wat heeft iedereen hier ontzettend veel van geleerd! Fantatsich om te zien hoe kinderen grenzen verlegden, over drempeltjes heen stapten, genoten van het oefenen, of er juist af en toe even helemaal klaar mee waren. Het hoort er allemaal bij, en wat hebben de kinderen elkaar hier mooi in gesteund, gesterkt en geaccepteerd. In zo'n korte tijd zo'n mooie show maken is echt heel knap en ik zag dat het veel ouders verraste, verwonderde of ontroerde. We hebben er enorm van genoten met z'n allen en mogen hier met een heel trots en goed gevoel op terug kijken! 
De kinderen hebben allemaal een foto van zichzelf in hun rol op het podium mee naar huis gekregen. Lukt het u om op de achterkant een mooi stukje te schrijven voor uw kind? Met daarin een compliment, waarbij u zich niet alleen op het resultaat maar ook op het proces richt? Dat is een mooi document voor in de portfolio's! Bedankt voor alle complimenten, hulp en meeleven!

06/12/2018 - Gezellige 5 december!

Wat hebben we gister een ontzettend gezellige 5 december gehad. Met heel veel aandacht voor alle prachtige surprises en rijmen heeft iedereen zijn of haar cadeau uit kunnen pakken. Wat had iedereen zijn best gedaan en wat werd het (mede daardoor) een geslaagde, gezellige dag. 
Ook de 10 minuten dat Sinterklaas bij ons in de klas kwam waren gezellig. We speelden James Bond met hem en hij wist het één en ander over de musical te vertellen.
We hebben gedanst, gezongen, gesnoept, gelachen en genoten van prachtige rijmen, knappe surprises en goed gekochte cadeau's. Zoals een 5 december hoort te zijn! Er zijn veel foto's gemaakt die ik in et dropbox-album van de excursies zal plaatsen. De link van dit album kunt u als het goed is nog in uw mail vinden. 
Vandaag hebben we de kerstboom alweer in de klas gehaald: we gaan meteen verder in het volgende feest! En dat feest past natuurlijk het allerbeste bij ons thema...

06/12/2018 - Belangrijke data

 • Vrijdag 7 december: studiedag.
  De kinderen zij de hele dag vrij. 
 • Dinsdag 18 december: MUSICALDAG!
  Overdag zullen we 2 keer optreden, voor de onderbouw en de bovenbouw, en 's avonds bent u van harte welkom! Ieder kind mag 4 gasten uitnodigen. Een vijfde gast is mogelijk als uitzondering, maar omdat we aan een maximum aantal bezoekers voor de gymzaal zitten, moet dit wel even worden overlegd. 
  De voorstelling begint om 18.00 uur en zal ongeveer een uur duren. Omdat de kinderen zich nog moeten omkleden en zullen worden geschminkt, mogen zij om 17.00 uur alweer op school zijn. We zijn ons ervan bewust dat dit dus precies rond etenstijd valt. Wij zorgen voor broodjes en wat rauwkost in de klas, maar weet u van uw kind dat hij of zij echt wel wat meer nodig heeft, dan is het handig om hem of haar dit voor die tijd alvast thuis te geven. 
 • Donderdag 20 december: het kerstdiner!
  Om 17.30 uur zullen we op het schoolplein verzamelen voor het kerstkoor van de Julianaschool, daarna gaan we lekker naar de klas voor ons kerstdiner! 
  's Middags mogen de kinderen zelf dit diner bereiden! Hopelijk zijn er een aantal ouders die het leuk vinden om met een groepje thuis iets lekkers voor vanavond klaar te maken, tussen 12.00 uur en 14.00 uur. 
  Mocht u dit zien zitten, er hangt hiervoor ook een intekenlijst in de klas!
 • Vrijdag 21 december: schaatsen!
  Op vrijdagochtend 21 december zijn wij meteen om half 9 aan de beurt op op de ijsbaan op de markt te schaatsen met de klas. De kinderen mogen dan ook meteen om half 9 naar de ijsbaan komen in plaats van eerst naar school. Zij hebben hiervoor handschoenen nodig (dit is zelfs verplicht) en zij mogen hun eigen schaatsen meenemen. Als zij geen eigen schaatsen hebben, kunnen zij deze hier lenen. 
 • Vrijdagmiddag 21 december: VRIJ!
  De kinderen zullen op deze laatste vrijdag voor de kerstvakantie om 12.00 uur uit zijn. 

08/11/2018 - Handicaps ervaren met het Gehandicapten Platform Schagen

Maandagmiddag kwamen er veel vrijwilligers bij ons op school, van het Gehandicapten Platform Schagen. Zij bouwden een Ganzenbordspel op in de gymzaal, waarmee de kinderen spelenderwijs allemaal verschillende handicaps gingen ervaren. Je blouse dichtknopen of je veter strikken met 1 hand is best lastig, netals lopen met een blindenstok. Zigzaggen tussen pionnen met een rolstoel, dingen voelend herkennen met een blinddoek op, gebarentaal leren, ademen door een rietje, je hartslag opmeten en nog veel meer activiteiten kwamen voorbij en de kinderen hadden er veel plezier in. 
In de klas leerden we ook veel over verschillende handicaps, en over hoe je mensen met deze handicaps kunt helpen. Uiteindelijk haalde de meneer die in de klas was zijn 'nepbeen' eraf. Een spectaculair einde van de middag, waar we veel van hebben geleerd!

08/11/2018 - De lampionnenavond

Vanavond is het zover: dan is het tijd voor de drukstbezochte avond van het jaar op de Julianschool! We zullen onze lampionnen showen én we zullen spulletjes verkopen in onze eurokraam in de gymzaal. Dit doen we voor het goede doel Sulawesi. Onze lampionnen worden in het hoofdgebouw, bij de hoofdingang, tentoon gesteld. Wat hebben we hier met veel plezier aan gewerkt! Papier maché is altijd een groot succes. De lampionnen zijn dan ook erg mooi geworden! 
In de gymzaal én door de school worden nog veel meer acties gehouden voor het goede doel. Voor kleine prijsjes bieden alle klassen iets te koop aan. Er is ook veel eten en drinken te koop, omdat de lampionnenavond tijdens etenstijd is. Het is daarom handig om (klein)geld mee te nemen. Tot vanavond!

07/11/2018 - Wij stelen de show

Ons nieuwe thema 'Wij stelen de show' is een feest! Er waren een aantal kinderen die erg op zagen tegen het idee van het bedenken en opvoeren van een musical, maar inmiddels heeft iedereen er vooral zin in. Natuurlijk vinden we het ook spannend, maar daarover zijn we eerlijk en we helpen elkaar. Grenzen verleggen lijkt ook op een leuke manier spannend! 
We hebben ons al verdiept in kerstgedachten en verschillende 'boodschappen' die in sprookjes zitten verstopt. Wij willen namelijk ook wel een boodschap overbrengen met onze musical! 
Het lezen van de sprookjes leek even kinderchtig, maar bleek eigenlijk ook heel leuk! 
Ook kerstfilms die we kennen hebben ons geïnspireerd om tot een verhaal voor de musical te komen. Dat is al heel goed gelukt! De rode draad van het verhaal staat en we hebben zelfs de rollen al verdeeld. Het belooft een mooie musical te worden en we krijgen er steeds meer zin in! De volgende stap is het verhaal verdelen in scènes en dan het schrijven van het script. We kunnen binnenkort uw hulp goed gebruiken! We hebben al van veel ouders gehoord dat ze ons wel willen helpen en dat is heel fijn. Binnenkort, als we iets verder zijn in het proces, zal er een intekenlijst met data komen, waarop u uzelf kunt inschrijven om ons te komen helpen (met decor, kostuums, teksten, muziek, dansjes, etc). De vader van Ramon heeft al heel veel karton gebracht voor het decor, en de moeder van Liv is ons ook al aan het helpen bij het bedenken van het verhaal. Super! 

19/10/2018 - Ons nieuwe thema: Wij stelen de show!

Na de vakantie begint de tweede themaperiode. Dit is een gezellige periode, met wel 3 feesten erin; Sint Maarten, Sinterklaas én Kerstmis. Wij zullen in deze periode toewerken naar een Kerstmusical!! Voor veel kinderen iets om ontzettend naar uit te kijken, voor anderen juist iets heel spannends... Maar Pippi Langkous zou zeggen 'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!' en we zullen haar dan ook regelmatig als voorbeeld nemen. Iedereen mag dingen spannend vinden en dat begrijpen we ook helemaal. Maar juist door het (in kleine stapjes) wel aan te gaan, zijn we straks extra trots! We zullen u op ons blog goed op de hoogte houden van alle vorderingen binnen het proces. En ook zullen we af en toe wel wat hulp kunnen gebruiken! Hopelijk kunnen we weer op u rekenen!

19/10/2018 - The day after

Nadat we een geslaagde thema afsluiting hadden, was gister dan 'the day after' en zoals u allemaal heeft kunnen zien, hadden we het één en ander op te ruimen. De watersnoodramp in het badje achter in de klas was de grootste uitdaging, maar wat bedachten de kinderen hier een goede oplossing voor! Alsof het de zandzakken uit het Zuiderzeemuseum waren, werd het water in emmertjes via het raam naar buiten overgegeven en in de bosjes gegooid. Om 10 uur was de hele klas alweer spik en span. Heerlijk, zulke mooie initiatieven, en het was een mooi gezicht!

17/10/2018 - Herfstvakantietips!

Het is al bijna vakantie! En n.a.v. ons thema zijn er een aantal tip om in de vakantie eventueel te doen:
- De Week van ons Water op 21, 22 en 23 oktober. Doe mee met de Expeditie (Kids)Club: de kracht van water (Katwijk), ga mee op rondleiding door piekberging de Nieuwe Driemanspolder of kom naar de open dag bij gemaal Spaarndam. www.rijnland.net/onswater

- Leuke kinderactiviteiten in Pettenop zondag 21 oktober bij informatiecentrum Kust - zand tegen zee. Er is dan een breed aanbod van leuke kinderactiviteiten binnen en buiten. Binnen kunnen kinderen hun speurneus gebruiken bij de speurtocht, creatief aan de slag bij het zandschilderen of zich laten betoveren door magisch zand. Buiten kunnen ze spelen met water bij de watertafels en genieten van een optreden van Bert van Baar met liedjes over water, zand, dijken en wind. Daarna kunnen ze genieten van een welverdiende portie heerlijke, versgebakken poffertjes.. Iedereen is welkom tussen 11 en 16 uur. De toegang is gratis.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke dingen te doen in de buurt, met betrekking tot Nederland Waterland, maar deze tips werden ons aangereikt.

Fijne herfstvakantie en tot dinsdag 30 oktober! (Op maandag 29 oktober is er een studiedag en zijn de kinderen nog een extra dag vrij). 

17/10/2018 - Een thema afsluiting om trots op te zijn!

Vanavond was de thema afsluiting van ons eerste thema Nederland Waterland. Wat hebben we de afgelopen weken hard gewerkt én veel geleerd over het werk binnen de waterschappen, watersnoodrampen, polders, dijken en duinen en de plastic soep. De verschillende onderzoeksgroepen hebben hun ontdekkingen met succes gepresenteerd. En wat was het een drukke avond! Bedankt voor de belangstelling. Het was een thema afsluiting om trots op te zijn!

12/10/2018 - Kust - zand tegen zee

Vandaag zijn we op excursie geweest naar Petten, naar het informatiecentrum Kust - zand tegen zee van Hoogheemraadschap. Daar hebben we veel geleerd over de Hondbosche zeewering, over het werk van de waterschappen, polders en het nieuwste stukje strand. We zagen hoe Noord Holland in de afgelopen eeuwen steeds is veranderd en hoe de strijd tegen het water ons altijd bezig heeft gehouden. 
Nadat we een soort speurtocht hadden gedaan in het informatiecentrum, gingen we lunchen op het panoramaduin. Daarna zijn we via The wall of shame (wij denken dat het zo heet omdat het een hek is met allerlei kunstwerken, gemaakt van plastic wat gevonden is op het strand tussen Petten en Camperduin; om ons voor te schamen...) naar het strand gegaan om daar nog een half uur plastic te verzamelen. Wat lag er veel en wat hebben we op maar een klein stukje strand in maar een half uurtje tijd veel op kunnen ruimen! We wilden eigenlijk nog niet stoppen, want wat troffen we het ook met het weer, maar we moesten toch weer terug naar school. Oma Hanneke, Anouk, Gitte, Fred, Jeroen, Marloes en Daniëlle; heel erg bedankt voor het rijden én voor het begeleiden van de onderzoeksgroepjes!

05/10/2018 - Thema afsluiting op woensdag 17 oktober

Op woensdag 17 oktober zullen wij ons eerste thema alweer afsluiten tijdens de thema afsluiting! We zijn al een beetje naar deze aflsuiting toe aan het werken, want we hebben al veel ontdekt en onderzocht en willen dit graag op een mooie en aantrekkelijke manier presenteren. Van 17.30 uur tot 19.00 uur zal onze klas open zijn als informatiecentrum over Nederland Waterland. U kunt ons centrum dan bezoeken en onze medewerkers zullen u met plezier een rondleiding geven. Hopelijk tot de 17e! 

05/10/2018 - Op excursie naar Petten!

Op vrijdag 12 oktober willen we graag naar Petten! Daar is, vlakbij het nieuwste strand van Nederland, het informatiecentrum Kust - zand tegen zee, waar wij veel informatie over Nederland Waterland kunnen vinden. Praktijkonderzoek dus! We zijn daar om 11 uur welkom, om d.m.v. een speurtocht nieuwe dingen over ons thema te ontdekken. Daarna zullen we nog even naar het strand gaan, om daar met eigen ogen te zien hoeveel plastic daar nu eigenlijk ligt. We zullen het ook gaan jutten, want dat is plastic wat anders in de plastic soep terecht zal komen, en waar wij in de klas misschien juist wel iets heel moois van kunnen maken! 
Kunt u misschien met ons mee op excursie? Heel graag! In ons halletje hangt een lijst waarop we rij-ouders verzamelen. Hopelijk lukt het om 6 ouders te vinden die met ons mee kunnen naar Petten! 

01/10/2018 - Gave schoolreis!

Afgelopen donderdag en vrijdag was het zover: wij gingen als allerlaatste groep op schoolreis!
We begonnen in het Zuiderzeemuseum, waar we met de boot naartoe gingen. Daar hebben we laten zien dat we al aardig wat afweten van de bescherming tegen het water. Na een interessante rondleiding en het aanleggen van zandzakken op een onstevige dijk (waarbij samenwerken ontzettend belangrijk bleek!) mochten we in groepjes eigen dijken gaan bouwen. Stevigheid was natuurlijk belangrijk, maar ook kregen de kinderen maar een bepaad budget, waarvan zij materialen konden kopen. Dat duur niet altijd goed is, bewees het groepje dat won: zij hadden de stevigste én de goedkoopste dijk gebouwd. Heel knap Jaade, Tess, Elodie en Anne! Maar ook de andere dijken waren stevig en konden veel golven uit het echte IJsselmeer aan. We zijn dan ook allemaal gediplomeerde Watertoppers geworden. 
Na het programma mochten we nog in het Zuiderzeemuseum blijven. Daar was voor bij een stuk afgezet IJsselmeer nog best wat te beleven en wat was het een mooi weer! Veel kinderen gingen zelfs het meer in, om naar een vlot toe te zwemmen/lopen! 
Op de camping was het meteen al gezellig. Wat is het toch leuk om je tent in te richten, pyjamafeestjes te organiseren en de camping te verkennen. Meer hebben we ook eigenlijk niet nodig! 's Avonds aten we een patatje met wat lekkers erbij en maakten we ons klaar voor het Vlaggenspel. Wat een spannend en leuk spel en wat waren de teams aan elkaar gewaagd! 
Op de camping hebben we ook nog het Weerwolvenspel gespeeld, maar het werd al laat en we werden moe, dus gingen we ons ook lekker klaar maken voor de nacht. Nog even keten, maar daarna ook 'lekker' slapen...
De volgende dag begonnen we met een lekker ontbijtje in de grote tent. Fred bakte zelfs eieren voor ons! Ook op deze ochtend konden we nog even lekker op de camping spelen. Na de lunch vertrokken we naar het Aquacentrum in Den Helder. Wat een leuk zwembad! Na hier nog even heerlijk gezwommen te hebben gingen we na een ijsje toe weer terug naar school. Moe, maar voldaan! 
Lieve schatten van groep 6, ik heb écht een heel leuk schoolreisje met jullie gehad! Het was genieten! Brenda, Fred, Jeroen, Roeby, Frank en Thalitha; heel erg bedankt voor jullie geweldige hulp! Ook jullie waren fantastisch...

Ik zal de foto's, zodra we ze allemaal hebben verzameld, met u delen via een link naar een dropbox foto-album. 

01/10/2018 - Nederland Waterland?

Wat zijn de kinderen enthousiast bezig met ons thema Nederland Waterland! 
Ze zijn nieuwsgierig naar ontzettend interessante kwesties.
We hebben het natuurlijk over wonen onder de zeespiegel en snappen al dat het waterpeil wordt gemeten met een maat die we N.A.P. noemen.
We leerden dat Nederland voor grote delen is ingepolderd, en wat dat precies inhoudt kunnen we u ook al aardig vertellen.
We lazen in de krant over het drinkwatertekort en vragen ons af hoe de droogte van afgelopen zomer er nu voor heeft kunnen zorgen dat het water in het IJsselmeer, waar ons drinkwater gewonnen wordt, te zout kan zijn geworden. Het is meteen ook wel duidelijk dat we eigenlijk wel zuinig moeten zijn met water. We hebben er veel van in Nederland, maar dat betekent niet dat het oneindig is en dat het drinkwater nooit op zal raken. 
We hebben het over dijken (en onderzoeken waar die eigenlijk van zijn gemaakt), duinen, zeeën, meren, kanalen, vaarten, sloten en plassen. En over de waterschappen.
En dan was daar in 2012 ook nog die knappe Boyan Slat, die op zijn 16e al een fantastische uitvinding deed. Toevallig is hij afgelopen zomer begonnen met zijn grote Ocean Cleanup, met als doel het opruimen van de plastic soep, wat een ontzettend groot probleem blijkt te zijn in onze wereld. Wat kunnen wij eigenlijk doen? En welke uitvindingen zijn er nog meer gedaan om het overschot aan plastic aan te pakken? En hoe werkt het 001 systeem van Boyan eigenlijk? 
Kortom: wat zijn we veel aan het leren! Onze onderzoeksfase is begonnen. We richten ons op bronnenonderzoek, experimenteel onderzoek en willen ook nog een dagje op excursie (praktijkonderzoek). Hiervoor binnenkort meer! Op onze thema afsluiting zullen we alles presenteren!

01/10/2018 - Kennismakingsgesprekken

De eerste gesprekken zijn al achter de rug! De intekenlijst voor kennismakingsgesprekken hangt in het halletje bij onze klas. Hopelijk lukt het om iedereen voor de herfstvakantie te kunnen spreken. Mocht er geen geschikte tijd tussen zitten, kunnen we buiten de lijst om een afspraak maken. 

01/10/2018 - Welkom op de blog van groep 6!

Het schooljaar is al in volle gang! We hebben de startfase van het thema al achter de rug en zijn zelfs al op schoolreis geweest, en nu pas is hier dan eindelijk de eerste blog van groep 6... Sorry daarvoor! Geen blog betekent echter natuurlijk niet dat we weinig doen in de klas. Integendeel. Gelukkig heeft u op de goedbezochte informatie-avond al veel over het eerste thema én over het aankomende schooljaar kunnen zien en horen. Vanaf nu zullen we u hier goed op de hoogte houden van alle vorderingen binnen ons thema en zullen er ook belangrijke mededelingen op komen. Handig om dus regelmatig een kijkje te nemen!