Groep 6 Lonneke

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Welkom op het blog van groep 6!

Op dit blog is te lezen wat wij allemaal beleven en welke informatie we met u willen delen.

Groetjes,
groep 6 en Juf Lonneke

17/01/2019 - De Volhouder

Jacob Heemskerck en Willem Barentsz zijn met ons de route om de Noord aan het ontdekken op de Volhouder. Dit is het schip waarmee we onze ontdekkingsreis gaan maken. We hebben door middel van expertlezen veel informatie verzameld over schepen en hebben hier een mooie lijst met kenmerken van gemaakt. Deze kenmerken gaan we verwerken in onze eigen Volhouder. We gaan van dit schip namelijk een marquette maken!

17/01/2019 - Oud papier maken

We zijn gestart met ons nieuwe thema: Overwinteren op Nova Zembla. We gaan de reis zelf maken en dit bijhouden in een dag- en logboek. We maken onderscheid in deze twee, omdat er in een dagboek vooral beschreven wordt wat je meemaakt en in een logboek nuttige informatie bijgehouden wordt. We zijn gestart met het overhalen van Willem Barentsz om ons mee te nemen op zijn schip. We hebben beschreven wat onze kwaliteiten zijn, die we weer kunnen gebruiken op het schip. Ondertussen zijn we al een aantal dagen onderweg en zijn we aangekomen bij Bereneiland. Erg spannend allemaal! We gebruiken verschillende bronnen om onze eigen vertellingen mee te schrijven.

Om het log-/dagboek een mooi, oude uiterlijk te geven, hebben we gestest op welke manier we papier het beste oud konden maken. Hierbij hebben we ecoline, verf, wasco, houtskool, koffie en thee gebruikt. Vooral deze laatste twee deden het goed. Zo hebben we onze dag-/logboeken echt een oude 'look' gegeven!

17/01/2019 - studiedagen en thema-afsluiting

In de komende periode zijn een aantal studiedagen gepland, waarop de kinderen vrij zijn:
- Woensdag 6 februari
- Donderdag 14 en vrijdag 15 februari (en daarna begint ook meteen de voorjaarsvakantie)
- Maandag 25 februari (de maandag na de vakantie)
De voorjaarsvakantie duurt voor de kinderen dus extra lang.

Op dinsdag 12 februari is de thema-afsluiting, in de middag, en alleen voor kinderen van de Julianaschool (hierbij gaan alle kinderen in gemengde groepjes de school door om elkaar te vertellen over hun eigen thema).

06/12/2018 - Kerstdiner/kerstconcert

Vandaag hebben de klas direct van sint- naar kerststijl omgetoverd. Wat ziet dat toch altijd gezellig, al die lichtjes en een kerstboom in de klas!

Op donderdag 20 december hebben wij om 17.00 uur de uitvoering van ons kerstconcert. De kinderen mogen om 16.45 op school zijn, om zich voor te bereiden op dit concert. Zo kunnen we direct om 17.00 uur starten. Een half uur later sluiten de andere groepen aan en zullen we met de hele school nog een aantal kerstnummers zingen. Het kerstdiner is aansluitend van 18.00 tot 19.00 uur.
's Middags gaan we zelf lekkere dingen voor het kerstdiner maken tussen 12.00 en 14.00. Hopelijk zijn er een aantal ouders/opa's/oma's/.... die het leuk vinden om te helpen koken. Wilt u helpen? Geef het aan op de intekenlijst in de gang.
  
Dit jaar willen we graag om het mileu denken en vragen daarom ook aan alle kinderen om een eigen bord, bestek en beker mee te nemen.
 

06/12/2018 - Onze gezellige sintviering!

We hebben gisteren een enorm gezellige dag gehad. Nadat we op het plein Sint opgewacht hadden zijn we naar de klas gegaan om alle surprises te bekijken. Jeetje, wat zagen ze er allemaal tof uit! Iedereen heeft enorm zijn best gedaan op zijn/haar surprise, het gedicht en het uitzoeken van de cadeautjes. Onze mazzel is dat we een kleinere groep hebben, waardoor we echt allemaal ons eigen moment hadden om het gedicht voor te lezen en de cadeautjes uit te pakken. 's Middags kwam de Sint bij ons in de klas. We hebben hem het een en ander voor ons kerstconcert laten horen. Al was Piet het er niet helamaal mee eens dat we nu al kerstliedjes aan het spelen en zingen waren... Een dag vol gezelligheid, cadeautjes, prachtige surprises, zingen, snoepen, muziekmaken en mooie gedichten. Een zeer geslaagde 5 december dus!

Hier vindt u de foto's.

27/11/2018 - tutorlezen

Vandaag zijn we voor het eerst gaan tutorlezen. Nu merken we echt dat we tot de bovenbouwers behoren. We begeleiden kinderen uit groep 4 met het lezen. Iedereen heeft zijn/haar eigen maatje. We zijn gestart met het kennismaken met elkaar en het boek. Welk boek is de leerling uit groep 4 aan het lezen? Waar gaat het over? Zo kwamen we er zelf ook een beetje in. Het is nog best even wennen, om je aan te passen aan het tempo van de leerling om hem/haar zo goed mogelijk te kunnen helpen. En wat ging dit goed! Het was enorm tof om te zien dat iedereen zich echt verantwoordelijk voelden en de taak als tutor heel serieus nam!

 

21/11/2018 - Eggsperiment

Vorige week hebben we met meester Nick een eggsperiment gedaan. Het doel was om een bescherming voor een ei te maken, zodat deze van een bepaalde  hoogte naar beneden kon vallen en nog heel kon blijven. We zijn begonnen met een ontwerp en gingen hierna aan de slag met het creëren van dit ontwerp. Uiteindelijk hebben we de ontwerpen getest door ze van 2 meter naar beneden te laten vallen. Een aantal overleefden de eerste test en mochten het hogerop proberen. Er waren een aantal hele sterke ontwerpen. Het was super leuk om te doen!

21/11/2018 - muzikanten in de klas

Gisteren kwamen er 2 mensen uitleggen over de harp en de fluit. De harp werd vroeger gemaakt op de basis van een pijl en boog en heeft 46 snaren. Hij is gemaakt van hout en draden. Sommige snaren waren van koeiendarmen gemaakt en andere van ijzer. De fluit was vroeger van bamboe gemaakt en heeft veel gaatjes. Ze kwamen voor ons omdat wij het thema muziek hebben en ze wouden ons daar bij helpen en dat was goed gelukt. Ze hebben voor ons een mooi muziekstuk gespeeld. Wij mochten zelfs even op de instrumenten spelen. 1 mevrouw heette Natasja Steen en de andere heette Colet Nierop. Er zijn verschillende locaties waar zij les geven, zoals in Schagen, Tuitjehorn, Waarland, Warmenhuizen en in het Zand. Ze geven ook van andere instrumenten les zoals trombone laag koper blokfluit trompet en nog veel meer. De muziekschool Da Capo heeft ook huurinstrumenten, maar wel alleen als je muziek maakt.

 

Hugo en Audrey

De overige foto's vindt u in onze dropbox.

.

08/11/2018 - blokfluitles

We wilden er achter komen wat muzieknoten eigenlijk zijn en hoe je ze moet spelen. Dit zijn we aan het ontdekken door te blokfluiten! Een aantal kinderen krijgen iedere week van juf blokfluitles. Het is nog best ingewikkeld, maar door te oefenen gaat het steeds beter! Ondertussen hebben we al de b, a en de g geleerd. Knap hè?!

01/11/2018 - instrumenten onderzoeken

We hebben al heel veel verschillende instrumenten in de klas liggen. We hebben ons hierover verschillende dingen afgevraagd: Wat is de naam van het instrument? Hoe klinkt het? Wat weet ik er al over? En wat wil ik nou juist nog weten? De instrumenten werden heel goed bestudeerd en nagetekend. Er zijn zelfs al mooie conclusies getrokken, maar ook veel nieuwe vragen onstaan. 

Hier kunt u de foto's bekijken van de activiteit.

01/11/2018 - Wij spelen de sterren van de hemel!

In de periode tot de kerstvakantie gaan wij aan de slag met ons nieuwe thema over.... MUZIEK! Deze periode staat vaak centraal voor samen zijn en gezelligheid. Dit is ook waar muziek voor zorgt. We gaan vooral veel plezier hebben met elkaar en beleven aan de muziek. We werken naar ons gezamenlijke doel: een kerstconcert toe. We moeten voor die tijd nog veel uitvinden en onderzoeken. Mocht u uw passie voor muziek/een muziekinstrument/zang/enzovoorts willen delen, horen we dit natuurlijk graag. We zijn namelijk erg benieuwd! 

 

 

04/10/2018 - kennismakingsgesprekken

De kennismakingsgesprekken komen er weer aan. Uw zoon/dochter heeft een briefje mee naar huis gehad. Hierop kunt u uw voorkeur aangeven. Zodra ik het briefje weer ontvangen heb zal ik het gesprek inplannen en u hiervan op de hoogte brengen. 
Alvast bedankt! 

04/10/2018 - Onze toffe schoolreis!

Wat hebben we een onwijze toffe schoolreis gehad! We hebben super veel gedaan en het heel gezellig met elkaar gehad. Marisa, Jilles, Robin, Brenda en Mark, nogmaals enorm bedankt! 

We gingen als eerst naar de klimvallei in Den helder. we kregen als eerst uitleg hoe we ons pak aan moesten doen. Toen gingen we naar de pakkoeren. ik ging met juf jack kees en aan het eind met jure. we gingen na de pakkoeren lunchen. bij de lunch was een hele leuke speeltuin. toen gingen we in de auto naar het marine museum. Daarna in de auto en naar de camping. Toen gingen we weer camping daar was een heel groot schip met stuur. toen gingen we eten hamburgers en hotdogs en sommige soep eten en kregen we een toetje en dat was kwark. (Bo)
In de avond gingen we het spel levend-stratego doen en kees had onze vlag gepakt. Toen gingen we marshmallows roosteren en toen gingen we slapen en toen gingen we praten en toen lag audrey niet lekker dus toen ging ik bij meester in een cabine naast meester en toen gingen we slapen. (Stan)

De volgende ochtend moesten we vroeg weer wakker worden, ik was niet zo moe want ik  er zin in. We gingen eerst praten, daarna gingen we eten. Ik had een broodje. Daarna mochten we weer spelen, ik ging in de zandbak spelen. Daarna gingen we naar het had zwembad om te zwemmen. Ik ging van de glijbaan. We kregen snoepjes van de juf en gingen we naar de auto en gingen we weer naar school. Toen ging ik wachten op mijn mama en gingen we naar huis.
Dinsdag vond ik zwemmen het leukste. (Haya)

06/09/2018 - Gymles samenwerking

We zijn gestart met het thema: 'Wat is gewoon?'.Een van de eerste activiteiten was een gymles, waarbij je moest samenwerken. Dit was nog best lastig! Aan de hand hiervan zijn we gaan kijken wat er belangrijk is als je gaat samenwerken. Zo kwamen we er gezamenlijk achter dat je goed naar elkaar moet luisteren, maar dat je ook moet blijven overleggen, respect voor elkaar moet hebben, rekening met elkaar moet houden en elkaar moet helpen. Toen we deze punten meenamen bij de activiteiten, ging het opeens een stuk beter! Zoals u hier kunt zien, is het zelfs gelukt om de dikke mat met twee kinderen erop op te tillen en om te draaien. Dat hadden we van te voren echt niet gedacht, maar door goed samen te werken is het toch gelukt!