Groep 5

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Groetjes,

juf Danielle en juf Rianne

16/01/2019 - thema 3

Thema 3

En dan is de vakantie alweer lang voorbij en zijn we zomaar thema 3 ingeschoten. De komende weken gaan we ons bezig houden met de vraag: Hoe overleef ik de kou? En met een beetjes mazzel kunnen we dit ook nog in de praktijk gaan testen.

Volgende week gaan we in de klas werken rondom wol. Er komen (vooral) oma's en moeders helpen en dan gaan we proberen om te breien, te haken en een lapje te weven. Dat zal een dolle boel worden!

In deze periode doen we ook altijd de toetsen. En aan het eind komen de rapporten, wat ook altijd weer een hele klus is.

12/12/2018 - tip

Vandaag hebben de kinderen een uitnodiging mee naar huis genomen voor de thema-afsluiting voor volgende week.

10/12/2018 - werkbezoek

Hoewel het weer niet echt mee wilde werken, ginngen we vandaag toch op pad. We hadden een werkbezoek, om ons voor te bereiden op de thema-afsluiting van volgende week. Veel kinderen vonden het heel spannend, maar gelukkig kon iedereen ook weer mee naar school. Met veel informatie en vol met plannen.

29/11/2018 - spelen in Magnushof

Sinterklaas vroeg ons vorige week om een spel te bedenken, dat de Pieten kunnen spelen in hun vrije tijd. Nadat we een week hard gewerkt hebben zijn er 6 spellen klaar. Omdat we het jammer vinden dat de spellen alleen voor de Pieten zijn, hebben we een plannetje bedacht. We gaan met onze spellen naar bewoners in Magnushof. Samen spelen is voor iedereen leuk.

Er was zelfs een mevrouw, die niet naar de wc wilden gaan, omdat ze dan niet meer met de kinderen kon spelen!

Tot slot hebben we nog samen Sinterklaasleidjes gezongen en dat klonk prachtig.

Dit bezoek is voor de kinderen en bewoners een groot feest en zeker voor herhaling vatbaar.

27/11/2018 - Tip van Stan......

Mijn lievelingsspel is Minecraft.

Het is leuk omdat je kunt bouwen en in een achtbaan kunt. En vliegen met vleugels en een Mine in survival dan moet je met levens overleven en dan huizen maken. Er zijn zombies en de bedoeling is overleven. Het kost 7 euro.

Je kunt een skin kiezen en je kunt een mod kiezen, nou kopen.... en er is een shop met muntjes betalen en waar je een leuke mod kunt kopen. Je kunt ook muntjes verdienen door in de survival te survivallen door huizen te maken, hout te hakken en je hebt een werkbank en een oven. Je kunt vissen en dan in de oven doen en dan heb je eten en hetzelfde als vlees. Water doe je in een bak en je kunt water kopen en dat is heel leuk en je kan nog veel meer.

Dat is Minecraft doei!

en ooja voor alle leeftijden.

Stan. 

  

   

22/11/2018 - pinda les

Vandaag gaf juf Ilya een les over pinda's. We hebben geleerd hoe pinda's groeien en mochten er onderzoek mee doen. Natuurlijk mochten ze daarna ook lekker worden opgegeten!

16/11/2018 - spellingles

De laatste tijd hebben we veel oefeningen gedaan met woorden die eindigen op een t-klank. Want ook al klinkt het als een t, het kan net zo goed een d zijn. Vandaag zijn er in de klas allemaal woorden opgehangen en die moeten we gaan zoeken. De laatste letter is niet ingevuld en dat moet je zelf doen. Wat oefenen we hard!

12/11/2018 - schoolfruit

Vanaf aanstaande woensdag krijgen de kinderen weer 3 dagen per week schoolfruit. Op woensdag, donderdag en vrijdag krijgen ze een gezonde snack. Deze week staan er worteltjes, banaan en appel op het menu.

Eet smakelijk!

09/11/2018 - actie voor Sulawesi

En dan nu een spannend moment:    Hoeveel geld hebben we gisteren bij elkaar verdiend om aan Sulawesi te schenken.

Tatatera!!!!      € 177,95

 

Jongens wat hebben we dat knap gedaan met z'n allen!

N.B. De totale opbrengst is € 1044,81 !!

09/11/2018 - lampionavond

Het was vandaag hard werken! Niet alleen moest de lampimon tentoonstelling worden ingericht, maar we zouden ook lekkers gaan verkopen. En al die cakejes en koekjes die de kinderen thuis hebben gebakken kunnen nog wel wat versiering gebruiken.

Iedereen heeft er hard aan gewerkt en gelukkig waren we op tijd klaar!

08/11/2018 - Thema spellen spelen!

 

Ons thema is spellen spelen! De feestdagen komen er weer aan en misschien wel het moment op weer eens gezelig een spel te kopen of te vragen. Onze groep gaat daarom wekelijks een spel aanbevelen, hun lievelingsspel ......

 

De aftrap wordt gedaan door Siz en Ruweyda:

 

Mijn lievelingsspel is…… Doolhof, omdat ik het vaak speel en het voor mijn verjaardag heb gekregen. Ik ben er heel blij mee, je kunt het ook in het donker spelen en in het licht. Het spel is glow in the dark.

Afbeeldingsresultaat voor doolhof spel glow in the dark

Het gaat zo:

Je hebt 4 pionnen, dit zijn poppetjes. Ze hebben een eigen vakje op het bord. Als je aan de beurt bent moet je een kaartje op het bord schuiven en dan mag je in het doolhof zo ver lopen als je kunt. Je mag niet door de muren. Je verdeelt aan het begin van het spel kaartjes met daarop plaatjes. Als je ze allemaal hebt gehaald dan heb je gewonnen!

Het is een heel leuk spel om aan Sinterklaas te vragen.

 

groetjes Siz en groep 5

 

 

Mijn lievelingsspel is …. Rara Wat ben ik?

Hoe werkt het?

Je kan het met ze 2e of met meer spelen. Iedereen heeft een kaartje of een plaatje en je kan het niet zien. En je moet het binnen de tijd raden wat je bent.

groetjes Ruweyda

 
 
 

19/10/2018 - herfstvakantie

De laatste dag voor de vakantie is altijd een heel bijzondere. De klas is weer helemaal opgeruimd. Van het thema is niets meer te zien.

19/10/2018 - thema afsluiting

En dan zit de eerste periode er al weer bijna op en is het tijd voor de thema afsluiting. We hebben met z'n allen een dag keihard gewerkt en al onze spullen in een mooie tentoonstelling gezet. Heel veel ouders en opa's en oma's zijn komen kijken en de kinderen hebben heel torts verteld over wat ze hebben geleerd.

 

21/09/2018 - propjes gooien

Deze week zijn we met de spellinglessen aan het oefenen met woorden met een ij-klank. Er zijn er natuurlijk 2 verschillende van: de EI en de IJ. Het verschil kun je niet horen, dus moet je woorden heel vaak lezen en schrijven zodat je onthoud welke ij je moet gebruik.

De kinderen hebben in hun leesboek gezocht naar woorden met een ij en ze daarna op kleine papiertjes geschreven. Van de papiertjes propjes gemaakt en in een grote bak. En dan...vliegen alle propjes  door de klas! Iedereen op zoek naar een prop, het woord lezen en daarna opschrijven. En het leukste is natuurlijk dat je het propje dan weer mag gooien.

Zo oefen je heel veel woorden en het is nog leuk ook!

20/09/2018 - bewegend leren les

 Bewegen is niet alleen heel leuk, maar ook heel belangrijk. Ook bij het leren kun je bewegen goed gebruiken. Als je lichaam actief is, worden ook de hersenen actiever. Het maakt het makkelijker om wat je leert te onthouden, maar het is ook gewoon heel leuk om te doen.

Elke donderdagmiddag gaan we met de klas een uur naar de gymzaal om actief te leren. In de klas heb je daar toch net een beetje minder ruimte voor met 30 kinderen. Het klaarzetten neemt nog wel wat tijd in beslag, maar dat gaat de volgende keer vast al een beetje sneller.

Iedereen was heerlijk bezig en een beetje geirriteerd toen het tijd was en nog niet alle opdrachten gedaan. Volgende week een nieuwe kans.

17/09/2018 - land van Fluwel

Het fijne van deze tijd van het jaar op kamp gaan, is dat er weinig andere groepen op pad zijn. Na het tenten opruimen (en alle spullen weer in de auto proppen) gaan we nar het land van Fluwel.

Bijna de hele dag zijn we alleen met onze groep in het park. Iedereen kan zich naar harte lust uitleven op het blote voetenpad (sommige wel 12 keer!), de speeltuin, het meertje en de skelters. Het kan niet op!

Tussen de middag eten we lekker een patatje en voor we het in de gaten hebben is het toch echt tijd om weer naar school te gaan.

De ouders die mee waren, nogmaals, heel erg bedankt en in het West-Fries zegt je dan: voor nou en nogeris (maar waarschijnlijk schrijf je het anders ;))

Alle kinderen weer veilig afgeleverd bij hun ouders, een fijne herinnering rijker!

17/09/2018 - het kamp

Als het zonnetje achter een paar wolken verdwijnt wordt het een beetje frisjes op het strand. We besluiten dan ook om naar de camping te gaan. De tenten zijn gelukkig al opgebouwd. Alles wat wij hoeven te doen is onze luchtbedden opblazen (met een elektrische pomp) en de tent gezellig maken.

Helemaal achter op de camping hebben we heerlijk de ruimte en hebben de andere gasten maar weinig last van ons enthousiasme. Veel kinderen helpen mee om het eten klaar te maken en na het eten spelen we nog het douane-spel. Iedereen rent zich een ongeluk, om te zorgen dat de smokkelaars niet met hun buit over de grens komen.

Na het tandenpoesten nog een pyjama-modeshow en dan naar bed. Nog een kwartiertje kletsen en dan slapen. ( Niet verwacht, maar dat gebeurt direct)

17/09/2018 - het strand

Als de broodjes op zijn, gaan we weer verder. Het is gelukkig lekker weer, dus kunnen we naar het strand. Op de parkeerplaats kleedt iedereen zich op voor dat bezoek. In bikini en zwembroek rennen we samen naar het strand.

Maar ojee, wat is dat water vreselijk koud! De meesten zijn er al sbel meer klaar, maar er zijn ook een paar hele stoere bij.

17/09/2018 - de Helderse Vallei

Etenstijd!

Allemaal snel in de auto en een klein stukje rijden naar de Heldese Vallei. Een prachtig plekje om te spelen en als je dat wilt ook nog iets op steken over de natuur.

Naast de speeltuin, de kinderboerderij en het blote voetenpad is er ook een hele hoge uitkijktoren.

17/09/2018 - sschoolreis

Na een weekje wennen op school, gaan we al op reis. Met z'n allen twee dagen op stap. Slapen in de tent en de dagen gevuld met veel leuke activiteiten. 

Als we alle spullen in de auto's hebben gepropt, want het is eigenlijk altijd te veel, gaan we richting Den Helder. Hier gaan we Stuinen door de duinen, met begeleiding van de Helderse Vallei. Het is prachtig weer en we krijgen allerlei leuke opdrachten.

Zo dichtbij ons huis zijn hele mooie plekjes!

04/09/2018 - We zijn begonnen

En dan is de vakantie zomaar weer voorbij. We hebben alweer twee dagen gewerkt en we hebben er zin in!

Ons thema in de eerste periode is MEER WETEN OVER PLANETEN. Deze week leren we veel over ons eigen zonnestelsel. Maar met onze raket die we aan het bouwen zijn, gaan we vanaf vrijdag op zoek naar een andere planeet in het grote heelal, waar we ook zouden kunnen wonen.