Groep 4-5

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Op ons blog houden we u op de hoogte van de activiteiten die in en om onze klas gebeuren. Belangrijke mededelingen of nieuwtjes zullen we ook op het blog zetten. Neemt u ook af en toe een kijkje?

Groetjes,
Juf Lucia en juf Annika

17/01/2019 - Ons hart

Deze week staat in het teken van ons eigen hart. Na het bekijken van verschillende filmpjes kregen de kinderen allemaal eigen onderzoeksvragen. Wat mooi om te zien dat het ze lukt om het ook goed te forumuleren en er een echte vraag van te maken! 

Met elkaar hebben we bronnen onderzoek gedaan en de vragen beantwoord. Dit was nog best wel moeilijk, want waar moet je op letten in het boek? Samen hebben we een stappenplan gemaakt, zodat alle kinderen zelfstandig op zoek konden. En wat ging het toen goed. Bijna alle vragen van de vragenwand zijn beantwoord.

Gisteren hebben we met elkaar verschillende testjes over ons hart gedaan, want wat gebeurd er met je hartslag als je gaat rennen? 
Kortom een hele leerzame week waarbij we ons lichaam weer iets beter leren kennen. 

 

15/01/2019 - Het spijsverteringsstelsel

In de eerste week na de vakantie stond het spijsverteringsstelsel centraal! Wat zijn de kinderen enthousiast! In groepjes hebben ze informatie opgezocht over de spijsvertering. Welke organen horen hierbij, wat doen ze precies, waar in het lichaam zit het en hoe ziet het eruit? De kinderen doken in de boeken of zochten informatie op middels een chromebook. De informatie werd verwerkt in een muurkrant. En vervolgens presenteerden de kinderen de muurkrant aan de groep. Een ontzettend leuke en leerzame opdracht! Ook hebben we een slikexpiriment in de klas gedaan en een onderzoekje over poep. Ja, echt! Want waarom is poep eigenlijk bruin? Wilt u weten hoe dat ging? Vraag het aan uw kind! Volgende week gaan we verder met een volgende sub thema! We hebben er nu al zin in!

10/01/2019 - Mijn lijf van onder tot boven

Na twee heerlijke vakantieweken zijn we deze week gestart met ons thema. Ons lijf van onder tot boven; we gaan ons lijf onderzoeken van binnen en buiten en gaan bekijken wat er allemaal eigenlijk bij je lichaam hoort.

Deze week zijn we begonnen met de maag en spijsvertering. We hebben ontdekt dat er heel veel organen bij het spijsverteringsstelsel horen, maar dat het nog best wel ingewikkeld is, op onze vragenwand zijn al een aantal vragen te zien die we willen gaan onderzoeken. Aan het einde van de week hopen we precies te weten hoe het allemaal werkt en vooral wat er zo belangrijk aan je spijsvertering is.

Hebben de kinderen thuis spullen? die binnen dit thema passen dan mogen ze dit natuurlijk meenemen.

We zijn inmiddels ook druk bezig met het schrijven van de rapporten. Binnenkort kunt u zich inschrijven voor de oudergesprekken. 

19/12/2018 - Bijna kerstvakantie!

Het einde van het thema is in zicht. De afgelopen weken hebben we hard gewerkt in ons restaurant! Noud heeft samen met zijn moeder geholpen met appelflappen bakken. In groepjes van 5 mochten de kinderen allemaal een appelflap maken. Het snijden van de appels lijkt misschien makkelijk, maar dit was voor sommige kinderen nog een grote uitdaging! Want hoe hou je het mes ook alweer vast? De kinderen genoten van dit echte werk. En de appelflappen smaakten heerlijk!

Een goede kok moet natuurlijk wel goed kunnen proeven hoe iets smaakt. En dan bedoelen we niet alleen of iets lekker is of niet…. Herkennen we ook de hoofdsmaken; zout, zoet, zuur en bitter? En welke zintuigen zetten we in bij het proeven? Hoe ziet je tong eruit? De kinderen leerden dit door het uitvoeren van leuke proefjes!

De kerstworkshop was een groot succes. Alle kinderen hadden zelfgekozen voor een activiteit. Na afloop presenteerden de kinderen wat ze hadden gemaakt of gedaan. Veel kinderen waren trots op wat ze gemaakt hadden! Volgend jaar krijgt dit een vervolg!

Onze groep schaatst vrijdag 21 december van 9.20 tot 10.15. Het dragen van handschoenen is verplicht en het dragen van een muts is aan te raden. Wat een heerlijke afsluiting van 2018!

We willen alle ouders en kinderen bedanken voor de goede start die we hebben kunnen maken met deze gezellige groep! De ouders tonen een grote betrokkenheid bij ons onderwijs, denken mee over de ontwikkeling van de kinderen en helpen mee bij activiteiten! De kinderen hebben de afgelopen tijd hard gewerkt en veel geleerd! We wensen iedereen fijne feestdagen toe en een spetterend nieuwjaar! Nu genieten van een welverdiende vakantie!

05/12/2018 - Sinterklaas feest

Wat was het weer een feestje vandaag op school. Gelukkig kwam Sinterklaas na zijn botsing toch nog aan op school, want hij mag natuurlijk niet ontbreken op zijn eigen feest.

In de klas hebben we spelletjes gespeeld, gekleurd, gerijmd en natuurlijk bezoek van Sinterklaas gehad. Waar een aantal kinderen het nog spannend vonden, stonden andere vooraan om van alles te vertellen. Leuk om deze verschillen te zien;)

Piet kwam een grote zak met cadeaus brengen voor onze klas en nadat we allemaal ons cadeau bij elkaar hadden gedobbeld kon het uitpakken beginnen, wat een feest en wat waren ze blij!

 

05/12/2018 - Bezoek Wonders

Hoe leuk is het om tijdens het restaurant thema ook echt in het restaurant te kijken?! Dit hebben we gisteren gedaan en wat was het leuk!!

Van te voren hadden we op school allemaal vragen bedacht, zodat we goed voorbereid waren. We werden ontvangen met een glaasje limonade en kregen we van Susan een rondleiding in het hele restaurant en we mochten zelfs even in de keuken kijken! Wat gek om te zien waar de pizza's worden gemaakt, maar ook om achter de bar te lopen.

De kinderen hebben van te voren op school allemaal goede vragen bedacht en tijdens het bezoek krijgen ze antwoord op alle vragen.

03/12/2018 - Verzoek van Sinterklaas

Vorige week hebben we in de klas een brief ontvangen van Sinterklaas. Hij vroeg ons om met elkaar nieuw strooigoed voor de pieten te ontwikkelen, omdat ze wel eens iets anders wilden dan perpenoten, schuimpjes etc.

Vandaag hebben de kinderen samen met Roeby (moeder Anne), van pepernoten deeg verschillende andere koekjes gemaakt. Er werde zelfs Pieten en een Sinterklaas gemaakt. Stiekem hebben we natuurlijk al even geproefd, want stel je voor dat het niet lekker is!!

Woensdag overhandingen we het nieuwe strooigoed aan Sinterklaas en hopen we natuurlijk dat ze het gaan gebruiken. 

30/11/2018 - Schoolzwemmen 6 december

In de laatste nieuwsbrief staat dat de kinderen donderdag 6 december een uur later op school mogen komen. Maar aangezien de kinderen van groep 4 deze ochtend schoolzwemmen is het belangrijk dat ze om 9.15 in de klas zijn. Het is weer de eerste donderdag van de maand, dus de kinderen zullen gaan zwemmen met kleren aan. Dus zit uw kind in groep 4, wilt u er ervoor zorgen dat uw kind uiterlijk om 9.15 in de klas is? Alvast bedankt!

29/11/2018 - Strooipiet.

We hadden vandaag niet zomaar een rekenles, maar speelden Piet-Erger-Je-Niet (een variant van Mens-Erger-Je-Niet). Er werd hard gestreden om zoveel mogelijk pepernoten te verdienen, maar niet voor iedereen was dit makkelijk, want waarom spelen we eigenlijk spelletjes als je niet altijd kunt winnen? 

Na afloop ontstond er in de klas een mooi kringgesprek over het spelen van spelletjes en kwamen we tot de conclusie dat meedoen belangrijker is dan winnen. 

 

26/11/2018 - Pepernoten bakken

Sinterklaas is inmiddels ook aangekomen in Schagen en in de klas zijn alle kinderen er al erg druk mee. Vorige week mochten ze hun schoentje zetten en deze week zijn we begonnen met het bakken van pepernoten.

In kleine groepjes gaan we deze week allemaal pepernoten bakken. Vandaag zijn we gestart met het eerste groepje en het viel nog niet mee, want hoe maak je nou van al die losse spullen één goede bal. Na veel gekneed en gestoei is het gelukt en konden we de eerste lading pepernoten bakken. Maar hebben we nu pepernoten gebakken of toch iets anders?

 

Pepernoten of kruidnoten.......

 

Denken jullie dat de pepernoten uit de supermarkt ook echt pepernoten zijn? Wat is eigenlijk het verschil? Dat hebben we donderdag onderzocht! We zijn erachter gekomen dat pepernoten een heel andere vorm, grootte en smaak hebben dan kruidnoten. Ook worden er in beide heel andere ingrediënten gebruikt. De koekjes die Pieten vaak gooien zijn over het algemeen kruidnoten en dus helemaal niet de pepernoten die bezongen worden in de Sinterklaasliedjes! Wat een bijzondere ontdekking! Ook hebben we een kwaliteitsonderzoek gedaan. We vergeleken de kruidnoten van de Hema, kruidnoten van Bolletje en pepernoten van de Hema. Hierbij hebben we gekeken naar de verpakking, de prijs, het gewicht en de smaak. Op basis waarvan kies jij een product? De een zou de duurste kopen, dan zal het wel goed zijn… De ander gaat juist voor goedkoop, dan hou je geld over! Of kies je juist enkel en alleen op smaak… De meningen waren duidelijk verdeeld! En dat mag, als je het maar kan beargumenteren!

 

 

21/11/2018 - Het feestrestaurant!

Veel kinderen spelen met veel plezier in ons eigen feestrestaurant! Ze kiezen een rol (ober/serveerster, kok of gast). Dan verdelen ze de taken en gaan ze aan de slag! Heerlijk om te zien hoe de kinderen in hun rol kruipen! Maar wat houdt de rol van ober/serveerster nu eigenlijk precies in? Wanneer ben je een goede ober? Daar hebben we deze week wat preciezer naar gekeken. We weten nu wat hier allemaal bij komt kijken. Alle taken gaan we oefenen. En als we het beheersen kunnen we ons oberdiploma halen!

Maar natuurlijk wordt er niet alleen gespeeld in ons restaurant. Er wordt ook ontzettend hard gewerkt. Voor de lampionnenavond hebben we heerlijke cakepops gebakken. Wegen, mixen, de oven in en versieren maar! De medewerkers van het feestrestaurant waren goed op elkaar ingespeeld. Het leek wel een fabriek! We hebben 60 cakepops gemaakt voor de verkoop. En nog 20 om te testen... Jummie... En alles was zo verkocht! De volgende dag hebben we het geld geteld. Wat een heerlijke bezigheid! Ook hebben we al tosti’s, eiersalade, een fruitshake en eten van zoutdeeg gemaakt! Voorlopig zijn we nog lang niet uitgebakken….. 

 

14/11/2018 - Muziek in de klas

Gisteren kregen we in de klas bezoek van tweemuziek juffen. Juf Natascha en juf Colet geven muziekles op de muziek school in Schagen, dit zit boven de bibliotheek in markt 18. De kinderen kregen uitleg over de Harp en de Dwarsfluit en mochten dit zelfs even proberen! Bij iedereen lukten het om een stukje muziek te laten horen, dit is echt heel moeilijk, dus super knap! Vandaag hebben de kinderen een informatie folder meekregen over het volgen van muziekles. 

06/11/2018 - Tafels oefenen

Het aanbieden van de tafels krijgt steeds meer vorm in de klas en de kinderen vinden het erg leuk om er mee bezig te zijn en ze te oefenen. We bieden ze op verschillende manieren en soorten aan waardoor ze bij de kinderen blijven hangen en ze er steeds beter in worden. Het is de bedoeling dat de kinderen in groep 5 alle tafels van 1 t/m 10 dit jaar gaan halen en voor groep 4 gaat het om de tafels van 1,2,5 en 10. 

De kinderen zullen van ons verschillende manieren leren om de tafels thuis te automatiseren, maar het is natuurlijk fijn als jullie hier als ouders ook een rol in willen spelen. De kinderen weten zelf welke tafel ze aan het oefenen zijn en wanneer ze hem moeten kennen. Uiteindelijk gaan natuurlijk alle kinderen hun tafeldiploma halen!!

 

 

31/10/2018 - Schoolfruit

Het schoolfruit start weer. Vanaf woensdag 14 november krijgen de kinderen elke woensdag, donderdag en vrijdag fruit op school en hoeven ze geen fruit meer mee te nemen vanuit huis. Natuurlijk is het wel handig als u even goed drinken meegeeft aan u kind voor 10 uur. 

30/10/2018 - Het feestrestaurant

We duiken met zijn allen een nieuw thema in. De komende weken gaan we werken rondom ons eigen 'feestrestaurant'. We gaan van alles onderzoeken, ontdekken, proeven, experimenteren en leren over eten, maar ook over hoe je nou gerechten maakt en wat je daarbij allemaal nodig hebt. We gaan onze lievelingsrecepten maken en dit van elkaar proeven, maar natuurlijk ook lekker bakken. 


Heeft u ideeën die bij ons thema passen? of vindt u het leuk om te komen helpen met koken? Laat het ons even weten dan kunnen we kijken wat handig is. 

15/10/2018 - Thema afsluiting woensdag 17 oktober

Aanstaande woensdag, 17 oktober, vindt de eerste thema afsluiting plaats. Van 17.30-19.00 uur kunt in de school rondlopen en bekijken wat alle groepen hebben gemaakt.

In onze klas is ons wonderlijke dierenrijk te zien. Alles wat we dit thema hebben ondekt over ons dier is terug te zien: het leven van de dieren in het wild, de voeding, maar ook wie zijn de vijanden. U komt toch ook een kijkje nemen?!

10/10/2018 - Fruitdagen

Elke woensdag, donderdag en vrijdag is het de bedoeling dat kinderen tijdens het eten en drinken een stuk fruit mee hebben. Wilt u hier samen met u kind voorzorgen?

 

03/10/2018 - Propjes gooien!

Met spelling zijn we ook hard aan het werk! Deze week is groep 5 bezig met de hond-kat regel. Hoor je een t aan het eind van een woord? Maak dan het woord langer, zodat je d of t hoort. Dan weet je hoe je het woord moet schrijven. Groep 4 is deze week bezig met het 'Net-als-woord: wolk. De 'u' die je hoort, schrijf je niet!

Om de woorden in te oefenen zoeken de kinderen naar deze woorden in het weekverhaal. Ze arceren de woorden in de tekst. Ook doen we een leuke propjesles. Alle woorden van de week staan op propjes. Ik gooi de propjes de klas in. De kinderen zoeken een propje, lezen welk woord erop staat, schrijven het woord op het werkblad, en mogen het propje weer terug gooien in de klas. Dan zoek je weer een nieuw propje! Op het werkblad moet je het woord op de juiste plek invullen, maar ook goed letten op de schrijfwijze! Wat een feest, je hebt niet eens door dat je aan het leren bent! En als je beweegt tijdens het leren slijpt het veel sneller je geheugen in!

 

 

03/10/2018 - Een echte dierentuin

Een dierentuin met alleen hokken is dat wel een dierentuin? Aan de hand van deze vraag gingen we met elkaar in gesprek over hoe een dierentuin is ingericht en wat we nog missen in onze dierentuin. We kwamen er met elkaar achter dat er best nog wel het een en ander ontbreekt en dat we dus nog hard aan de bak moeten. Maar hoe pakken we dit aan? Nadat we met elkaar een lijst hadden gemaakt van de werkzaamheden konden de taken verdeeld worden. Dit mochten de kinderen met elkaar gaan verdelen, een hele klus, maar het is gelukt! 

 

 

03/10/2018 - Kledingzwemmen

Elke eerste donderdag van de maand zwemt groep 4 met kleding aan. Wilt u ervoor zorgen dat de juiste kleding hiervoor in de zwemtas aanwezig is.

01/10/2018 - Het wonderlijke dierenrijk

De tijd vliegt voorbij, want inmiddels zitten we alweer in de vijfde schoolweek. Ons thema begint steeds meer vorm te krijgen en er ontstaat in de klas een heuse dierentuin. De kinderen hebben allemaal een 'wild' dier gekozen en zijn op onderzoek naar het uiterlijk gegaan. Hoe zien ze ogen, neus, mond en vacht eruit? Het was geen makkelijke opdracht, maar iedereen is erin geslaagd om zijn dier zo goed mogelijk na te bouwen. 
Voor het dier moest natuurlijk ook een hok worden gebouwd. Eerst weer met zijn allen op onderzoek en daarna bouwen! Ze vonden het fantastisch en inmiddels zijn de meeste hokken ook echt af. De komende week gaan we bekijken wat we allemaal nog nodig hebben om er een echte dierentuin van te maken.. 

We houden jullie op de hoogte!

21/09/2018 - Kennismakingsgesprekken

Hierbij nodigen wij u uit voor een kennismakingsgesprek. Vanaf maandagochtend hangt er een lijst bij de deur waar u zich op kunt intekenen!

21/09/2018 - Schoolreis!

Wat hebben we genoten van de schoolreis! Allereerst reden we naar dierenpark Hoenderdaell. We hebben ringstaartmaki’s en lama’s gevoerd, gekeken naar een roofvogelshow en gezien hoe de leeuwen hun prooi vingen door het inzetten van de jachtsimulator! De verblijven van de dieren hebben we goed bekeken voor ons onderzoek. Na het park te hebben bezocht reden we naar de camping waar we eerst onze tenten gereed maakten voor de nacht. Daarna hebben we nog fijn op de camping kunnen spelen. We sloten de dag af met een avondspel: levend (dieren) stratego. Dat was erg spannend in het donker! Toen was het eindelijk tijd om de tent in te gaan. De volgende dag hebben we de tenten opgeruimd, schoongemaakt en ons uitgeleefd in het zwembad in Den Helder. Wij als juffen hebben ontzettend genoten van de blije kinderen en willen alle hulpouders nogmaals hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en gezelligheid!

07/09/2018 - Informatieavond woensdag 12 september

Via deze weg willen wij alle ouders van groep 4-5 uitnodigen voor de informatieavond op woensdagavond 12 september. Op deze avond komt alle informatie die voor onze groep van belang is ter sprake, maar gaan we het natuurlijk ook hebben over het onderwijs in groep 4-5.

 

07/09/2018 - De kop is er af!

Na een heerlijke zomerse zomervakantie zit de eerste schoolweek er weer op. Het was allemaal weer even zoeken en ontdekken, nieuwe kinderen, nieuwe juffen, ander gebouw en een andere plek op de school. Inmiddels zijn de meeste kinderen lekker gewend en kunnen we allemaal ons plekje op school weer vinden. 

Het nieuwe thema 'het wonderlijke dienrijk' krijgt ook steeds meer vorm en wordt duidelijker. De kinderen hebben allemaal hun favoriete dier uit de dierentuin gekozen en rondom dit dier gaan we allerlei onderzoekjes doen. Hoe dit allemaal verder loopt laten we natuurlijk weten op ons blog!

Nog een aantal belangrijke mededelingen:

- Groep 4 start deze week op donderdag met het schoolzwemmen.

- We gymmen op maandag en woensdag

- De informatieavond vindt plaats op woensdagavond 12 september. 

- WOENSDAG 12 SEPTEMBER ZIJN DE KINDEREN VRIJ IVM STUDIEDAG!!