Groep 1-2 Rood

Al het nieuws op een rijtje uit deze groep.

Welkom bij de rode groep! Regelmatig komt op onze blog informatie te staan wat we allemaal gedaan hebben in de klas. Ook komt er te staan wanneer er nieuwe foto's geplaatst zijn de de mediamap en worden belangrijke data hier genoemd. Veel plezier!

Groetjes,
Juf Shoshana en juf Helma

17/01/2019 - bouwfase 1

Na in de eerste week van het nieuwe thema filmpjes en boeken te hebben bekeken, zijn we van start gegaan met de verbouwing van onze huishoek. We hebben eerst een architectenbureau geopend. Hierin zijn we aan het bedenken hoe we de huishoek eruit willen laten zien. Op een plattegrond tekenen we de meubels en de eventuele nieuwe meubels. Er moet hoe dan ook een deur komen vinden de kinderen. Dus mocht er iemand nog een tuinhekje of traphekje over hebben, dan ontvangen wij die graag.

Deze week hebben we ook de timmerhoek geopend. We zijn daar nu aan het ontdekken en experimenteren wat er allemaal ligt en hoe je met het gereedschap omgaat. Iedereen maakt daar iets van hout.

Er worden ook steeds meer spulletjes meegenomen waar we mee kunnen spelen in onze huishoek, heel erg leuk! Wij bouwen nog lekker even door!

11/01/2019 - Extra juf in de klas

Vanaf deze week komt Juf Niké 2 keer in de week 1,5 uur in de klas. Dit is vanwege de werkdrukverlaging. Juf Niké zal steeds met een klein groepje kinderen een activiteit doen. We zijn hier erg blij mee!

Juf Niké komt op woensdagmiddag en vrijdagochtend bij ons in de groep. Op vrijdagochtend starten wij daarom even niet in de kring maar gaan we meteen spelen en werken.

Tijdens dit thema gaat juf Niké met groepjes kinderen in de bouwhoek een huis bouwen. Elk groepje krijgt daarbij een verschillende uitdaging. Dit kan zijn om bijvoorbeeld met meten aan de slag te gaan, of om te leren hoe je stevig kunt bouwen, overleggen met elkaar en een plan bedenken. Aan het einde maken we er dan een bouwtekening bij.

Welkom juf Niké!

 

09/01/2019 - Wij verbouwen ons huis!

We zijn begonnen met ons nieuwe thema: Wij verbouwen ons huis!

In dit thema gaan we namelijk onze huishoek flink aanpakken en groter maken! We gaan eerst leren wat er allemaal komt kijken wanneer je gaat verbouwen of gaat bouwen. Eerst maak je een plan hoe je het graag zou willen hebben. Dat tekent vaak een architect. We gaan oefenen of wij ook een soort plattegrond kunnen tekenen van onze huishoek. Waar willen we alles hebben staan? Wat moet er dan nog bijgemaakt of gebouwd worden? Er werd door de kinderen al opgenoemd dat ze graag een deur willen en een kraan in de keuken.

Als we weten hoe we het willen hebben, gaan we aan de slag. En we zouden het erg leuk vinden als jullie daarbij zouden willen helpen. Als er thuis bv nog resten hout, planken of gereedschap is dat wij zouden mogen gebruiken, vinden wij dat erg leuk! Of bijvoorbeeld een oud traphekje om als deur te kunnen gebruiken? Misschien zijn er wel handige vaders, moeders, opa’s, tantes etc. die iets willen vertellen over verbouwen of iets kunnen laten zien daarover? Of wordt er misschien bij iemand thuis binnenkort iets verbouwd?

Ook gaan we nadenken over de aankleding van ons huis: willen we misschien een stuk tapijt neerleggen of laminaat? Bouwen we een muurtje dat geschilderd of behangen kan worden? En daarnaast hebben we een grote verlanglijst gemaakt met spullen die we nodig hebben om er te kunnen spelen. In de loop van de jaren is veel namelijk stuk gegaan of is gewoon aan vervanging toe. Deze lijst hangt in de kring. Misschien is er thuis iets over wat we mogen hebben?

In de rest van de klas gaan we ook spelen en werken over de bouw. Bijvoorbeeld in de zandtafel, bouwtafel of bouwhoek. Als de kinderen speelgoed hebben dat hierbij past en mee mogen, vinden we dat ook heel fijn. Bv een hijskraan, cementwagen, bouwvakkertjes of een gereedschapsgordel

Wij hebben er al heel veel zin in en gaan hard aan de slag om voor de voorjaarsvakantie een gloednieuw huis te hebben!

19/12/2018 - De dagen voor kerst

De laatste dagen voor kerst zijn aangebroken. Afgelopen donderdag hadden we de kerstworkshops, iedereen heeft een leuke middag gehad met de activiteit die hij of zij had gekozen. Vrijdag is de hele klas naar de schaatsbaan op de markt geweest. Dat was erg leuk en gezellig!

Morgen is het kerstdiner in de klas. Wat worden er een boel lekkere dingen gemaakt! In de klas hebben we lichtjes gemaakt voor het kerstdiner. Denkt u hiervoor nog even om een bord, bakje, beker en bestek mee te geven? Dan hoeven we geen plastic te gebruiken en kan alles na het diner weer mee terug naar huis.
Om 17.30 uur beginnen we met het zingen bij de tribune op het plein.

Vrijdag 21 december, zijn de kinderen om 12 uur uit. Ze mogen die ochtend eigen speelgoed mee naar school. Dan kunnen we daar fijn mee spelen terwijl de klas weer helemaal wordt opgeruimd. Het is handig als alle kinderen een plastic tas meenemen om alle werkjes en speelgoed weer mee naar huis te kunnen nemen.

Dan wil ik jullie allemaal alvast een hele fijne vakantie wensen en een heel mooi 2019!

07/12/2018 - Kerstworkshop

Donderdag 13 december hebben we 's middags kerstworkshops. Alle kinderen kiezen voor die middag een workshop uit die ze graag willen doen. Dit zijn workshops rond cultuureducatie in het thema kerst. Elke leerkracht verzorgt een workshop. In de rode groep gaan we kerstboompjes en kerstfiguren timmeren. Wie vindt het leuk om daarbij te komen helpen? Rond 12.15 uur beginnen we. Hamers die we mogen lenen zijn ook welkom!

06/12/2018 - Schaatsen 14 december

Vrijdag 14 december mogen we schaatsen op de ijsbaan op de markt. Onze groep mag van 09:20 tot 10:15 uur schaatsen.

Er zijn daar schaatsen die we kunnen lenen. Als de kinderen zelf schaatsen hebben, mogen die ook mee. Alleen noren en kunstschaatsen zijn niet toegestaan.

Het dragen van handschoenen is verplicht! Wanneer kinderen die niet aan hebben, mogen ze het ijs niet op dus denk daar alstublieft goed aan. Ook een muts en warme kleding is erg lekker.

We hebben er al zin in!

06/12/2018 - Gym op maandagochtend

Op maandagochtend gymt de rode groep als eerste. De kinderen kleden zich dan meteen om als ze op school komen. Dit kunnen ze heel goed en omdat de groep ook steeds groter wordt, willen we u vragen om de kinderen zichzelf te laten omkleden. Dan is het wat minder vol in de klas en hebben ze lekker de ruimte.

Bedankt voor de medewerking!

06/12/2018 - 5 December

Wat hebben we een gezellige dag gehad op 5 December. Vol spanning stonden we te wachten op het schoolplein tot Sint met zijn Pieten zou komen. De dag ervoor gingen we raden waarmee Sint naar school zou kunnen komen. Met de bus, brandweer, vliegtuig, racewagen of fiets? Ook zijn de stoelen voor de Pieten versierd en hebben een paar kinderen borden gemaakt zodat Sint de weg kon vinden naar onze school.

Na gedanst en gezongen te hebben, kwamen er twee Pieten het plein opgerend. Maar waar was Sint? Dat wisten ze niet, hij zou met een andere Piet met de auto komen. Even later zagen we een grote sleepwagen het plein opkomen met daarop de auto van Sint met schade...

De nieuwe Piet had niet zo goed uitgekeken maar gelukkig had alleen de auto wat schade. Sint stapte uit de sleepwagen en toen kon het grote feest beginnen. Hij kwam om 9.45 uur bij ons in de klas op bezoek en bracht wel twee zakken cadeaus mee. Om de beurt hebben we de pakjes uitgepakt en kregen we hele mooie cadeaus. Ook kregen we limonade met allemaal lekkers.

Het was een hele gezellige dag en hopelijk heeft iedereen ook een hele mooie pakjesavond gehad!

21/11/2018 - Sint in de klas

Naast dat we het over kunst hebben, hebben we het natuurlijk ook over Sinterklaas. Vorige week kregen we een brief van Sinterklaas waarin stond dat hij graag een nieuw portret wilde voor in zijn werkkamer. Hij heeft toen een nieuwe Piet naar school gestuurd omdat wij een atelier hebben. Nou dat hebben we geweten! Op de kringtafel was het een puinhoop van verf en kladjes. Ook op de muur hingen mislukte schilderijen. Wij hebben toen alles maar opgeruimd. Deze week kwam er weer een brief van Sint waarin stond dat die Piet inderdaad een vreemd portret had gemaakt. En vroeg of wij dit beter konden. Daar gaan we vandaag aan beginnen!

Ook hebben we hoeken in de klas gemaakt waar we kunnen spelen als Sint of Piet. De kinderen hebben zelf bedacht welke hoeken ze wilden en die zijn we samen gaan maken. Nu hebben we een hele mooie stoomboot in de klas en ook een Pietenhuis. Er worden al druk cadeautjes ingepakt, schoenen gezet en verlanglijstjes geschreven. We mogen donderdag ook onze schoen zetten!

07/11/2018 - Kunstenaars in de dop

Schilderen, tekenen, verf mengen. Ons nieuwe thema gaat over kunst! Na de vakantie kwam er opeens een kunstenares in de klas die een atelier zocht om te kunnen werken. Wat is eigenlijk een atelier? En wat heb je daar allemaal?

We hebben een grote bak met spullen gekregen en zijn aan het ontdekken en experimenteren wat je daar allemaal mee kan doen. We hebben een grote schildersezel in de klas en allemaal schilderspullen. We hebben drie kleuren verf gekregen en nu ontdekken we dat je daar de mooiste kleuren mee kunt mengen.

Ook kijken we naar platen van schilderijen en zien kunst dat er heel makkelijk uit ziet. Dit kunnen wij ook best namaken. We hebben de cirkels van Kandinsky gemaakt met waterverf en zijn nu de poppetjes van Keith Haring aan het maken. Ook worden er zelf hele mooie schilderijen bedacht en gemaakt. Zo is nu ook het idee ontstaan om een museum te maken. "Zo worden we stinkend rijk!"

Wie weet, zijn er met de lichtjesavond al mooie meesterwerken te bewonderen!

17/10/2018 - Thema afsluiting

17 oktober is de thema afsluiting. Deze keer doen we dat in de vorm van een kijkavond. Van 17.30 tot 19.00 uur, mag iedereen komen kijken wat er in de klassen is gedaan tijdens de afgelopen thema's. De kinderen mogen hierbij iedereen rondleiden en vertellen wat we gemaakt, gespeeld, geleerd en gedaan hebben. We komen er achter dat we heel veel gedaan hebben!

Ook zijn we deze week begonnen met het maken van de lampionnen. Wat fijn dat zoveel mensen hebben geholpen om plastic te verzamelen! We hebben nu genoeg om alle lampionnen te kunnen maken. Vorige week hebben we gekozen welke lampion we wilden maken. Het worden allemaal zeedieren. Na de herfstvakantie gaan we verder met het maken hiervan.
Op donderdag 8 november, is hier ook een avond voor om deze te komen bewonderen. Dan maken we het heel gezellig in school met allemaal lichtjes.

We hopen jullie op deze avonden te zien! Alvast een hele fijne herfstvakantie!

03/10/2018 - Schoolreisje naar het strand en fort Kijkduin

Vorige week dinsdag hebben we een hele geslaagde schoolreis gehad. Wat was het leuk! Elk groepje had een dierennaam zodat goed te zien was bij wie iedereen in het groepje zat. We begonnen op het strand waar iemand van de Helderse Vallei allemaal spelletjes mee had die we konden doen. Zo kon er gevliegerd worden, schelpen schilderijen gemaakt worden, met schepnetten in de zee vissen, schelpen vergelijken, we hebben een grote blauwe kwal gevangen en nog veel meer. Tussendoor konden we drinken en een koekje pakken.

Na de spelletjes zijn we naar de Helderse Vallei gereden. Daar konden we even in de speeltuin spelen en kregen we patat. We mochten zoveel als we wilden.

Na de lunch reden we naar Fort Kijkduin. Daar waren hele grote vissen, roggen, haaitjes, zeeslangen en het skelet van een potvis. Ook de tunnel waar je door kon lopen was heel leuk. Er was ook een heel groot kanon, daar gingen we opzitten.

Het was een hele leuke dag en we willen de ouders nogmaals bedanken die met ons meegingen die dag. De dag erna kregen we nog een visspelletje.
De foto's van het schoolreisje staan in de mediamap. 

 

03/10/2018 - Plastic verpakkingen gevraagd

Binnenkort gaan we beginnen met het maken van lampionnen en daarvoor zijn wij op zoek naar de volgende materialen:

- Emmertjes van snoeptomaatjes
- Ronde bakken of schalen van stoommaaltijden/maaltijdsalades
- Pudding bakjes van bv Mona
- Plastic flessen van een liter of halve liter

We zouden het heel fijn vinden als jullie die voor ons willen sparen en mee naar school willen nemen!

We hebben vandaag ook gezien dat er heel veel plastic in de zee terecht komt en dat dit heel erg slecht is. Daarom kunnen we er beter iets moois van maken!

21/09/2018 - Foto's aangevuld

De foto's van het bezoek aan de dierenwinkel staan online in de mediamap!

19/09/2018 - Visjes kopen!

Vorige week was het zover. Nadat we in een filmpje hadden gezien dat iemand een goudvis ging kopen, wilden wij dat ook wel in de klas!

Maar ja, wat heb je eigenlijk nodig om een vis te houden? We zijn in boeken informatie gaan opzoeken en hebben er filmpjes over gekeken. Zo leerden we al dat een ronde kom slecht is voor een vis. We zagen wat er allemaal in een aquarium moet komen en hebben toen een lijst gemaakt om te verzamelen. Toen was de vraag: welke visjes willen we. Er werd van alles genoemd: van zeepaardjes tot haaien en orka's. Toen zijn we verder gaan uitzoeken of dat wel kan. Want dan heb je een heeeeele grote bak nodig en we ontdekten dat die dieren in zout water leven. Ook visjes zoals Dory en Nemo konden niet want die moeten heel warm water hebben en koraal. Dan willen we wel goudvissen. Kopen we die dan bij de viskraam op de markt? Nee! riepen de kinderen: dan krijg je dode gebakken kibbeling! We moeten naar de dierenwinkel!

Toen de bak was ingericht, zijn we vorige week donderdag naar de dierenwinkel gelopen. Daar hadden ze speciale goudvisjes: sluierstaarten. Daar hebben we er 2 van gekocht, samen met wat plantjes en voer. In de klas hebben we heel goed de instructies gevolgd die op het zakje stonden zodat de visjes konden wennen aan hun nieuwe huis. Ze zijn Flip en Nemo genoemd. Binnenkort mogen ze naar een hele grote bak, die gaan we morgen inrichten. Ze krijgen netjes elke dag te eten van de hulpjes.

Verder verheugen we ons al op het schoolreisje van aanstaande dinsdag. We hopen op mooi weer. We gaan naar het strand en naar het aquarium van fort Kijkduin.

05/09/2018 - Diep in de zee!

We zijn weer goed begonnen met dit nieuwe schooljaar! Wat fijn om iedereen weer terug te zien zo na de vakantie!

We zijn gestart met ons eerste thema: "diep in de zee". Tijdens dit thema gaan we ontdekken wat er allemaal in de zee leeft en wat er te vinden is. Ook gaan we het hebben over het strand.
We zijn begonnen met het boek "de mooiste vis van de zee" In dit verhaal staat vriendschap centraal en hoe je met iemand samen speelt en deelt. Onderwerpen waar we deze weken ook extra aandacht aan gaan geven. 
Als kinderen thuis spullen hebben die te maken hebben met ons thema, vinden we het heel leuk als die meegenomen mogen worden. Bijvoorbeeld, boekjes, strandspulletjes, visspullen, een spelletje of een foto.

Vandaag zijn we begonnen met het maken van een verjaardagskalender en we maken medailles. Die mag je dan om als je jarig bent. Ze glitteren al net zo mooi als de glinsterschub van regenboog uit de boeken van "de mooiste vis".

Op dinsdag 18 september houden wij een informatieavond die bedoeld is voor alle ouders van de kleutergroepen. Tijdens deze avond worden alle belangrijke dingen verteld die te maken hebben met het onderwijs in groep 1/2. We starten om 19.30 uur.

Binnenkort zullen we ook de datum van het schoolreisje bekend maken!